Србија

БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈА

ДОСТУПНА ,,РЕЧ РАДНИКА“ У ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Дигитална ризница Завичајног одељења Библиотеке ,,Вук Караџић“ Алексинац богатија је за првих 206 бројева локалног листа ,,Реч радника“. На дигиталној полици на сајту библиотеке можете видети насловне стране овог листа који обухвата период првих десет година постојања овог листа (1967 - 1976.) а кликом на поље за претрагу у горњем делу дигиталне полице можете изабрати жељену годину за преглед. У наредном периоду биће доступна и наредна издања ове серијске публикације све до престанка објављивања 2008. године.

Као локално гласило лист ,,Реч радника“, некад као двонедељник а некад као месечно издање, излазио је у периоду од 1967 . до 2008. године. Најдуже је излазио под именом ,,Реч радника“ да би после 2000. године променио назив у ,,Алексиначка реч“. Лист је настао на темељима гласила комбината Рудника угља ,,Реч рудара“ који је излазио од 1960. до 1967. године. Током свог постојања од преко четири деценије ово штампано информативно гласило је пратило сва дешавања у друштвено - политичком, привредном, културном и спортском животу града и целе општине.

Сајбер самураји библиотекарства

После свих медијских увертира и већ пласираних на библиотечке полице књига из едиције BIBLIOTECA FUTURA, у Римској дворани Библиотеке рада Београда, рекапитулиран је значај објављених наслова. То су заједничким снагама учинили аутори Валентина Поповић, Јасмина Нинков, Адам Софронијевић, и Мирко Марковић. Свака књига из едиције и сваки аутор по на особ, су сабрали учињене подухвате у дигитализацији библиотечког живота. Искуство су систематизовали и сабрали у монографске публикације са распоном од теоријског дефинисања до применљивог практикума. 

Сајбер свет тражи и своје сајбер самураје библиотека који КАДА ЗНАЈУ ПУТ - ВИДЕ ГА У СВЕМУ.

Закључак се сам намеће. Ово је библио тим који ће увек бити самураји, никада ронини, јер служе култури Србије, а она је вечна

„Читај са Библиобусом“у Новом Пазару

Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ у Новом Пазару добила је библиобус захваљујући средствима Министарства културе, како би се школским бибилотекама по селима донирало 150 књига.
Циљ је ширење културе читања, а дониране књиге ће, поред школараца, моћи да изнајме и други становници руралних подручја.
Идеја у оквиру пројекта „Читај са Библиобусом“ реализована је да би се посетама сеоским школама, поред обавезне лектире, деци приближиле и друге књиге прилагођене њиховом узрасту.

 

УРОШ на КОСАНЧИЋУ

У организацији Народне библиотек Србије на локалитету на Косанчићевом венцу, на месту срушене Народне библиотеке Србије у Другом светском рату, одржан је први програм у оквиру циклуса „Писац у библиотеци, вечери на Косанчићу“, посвећен ученицима, њиховим наставницима и родитељима – „Интерактивна књижевна радионица Уроша Петровића“. Програм који је водио књижевник Урош Петровић замишљен је интерактивно у виду подстицања ученика и ученица да кроз одређене форме, као што су бајке и загонетке, инвентивније и успешније приступе својим обавезама, слободном времену, решавању животних изазова и разумеју стварност у којој живе.

РАМСКИ СУТОНИ 2023

Одржани су 13. Рамски сутони у организацији Народне библиотеке „Вук Караџић“ Велико Градиште. Овогодишњи програм био је у духу неколико јубилеја: 175 година Читалишта и 10 година обновљених „Рамских сутона“, као и 90 година од рођења песника, писца, тв лица – Душка Трифуновића. Поетско – музички рецитал под називом -Тајна веза – сећање на Душка Трифуновића извео је кантаутор, музичар и рецитатор – Бранко Пражић, који је део своје музичке каријере имао прилике да наступа са Душком Трифуновићем. Музиком и стихом, у бајковитом амбијенту Рамске тврђаве и Дунава, Захваљујући вишегодишњој сарадњи са карате кампом „Нипон“, који води наша прослављена каратисткиња Тања Петровић, имали смо и специјалну гошћу изненађења: Јапанку Фумико Такешита Кнежевић, која нам је на хармоници одсвирала неколико познатих српских песама.

 

„Портрет Завичајног одељења моје бибилиотеке“

У оквиру обележавања Дана општине Пријепоље, Библиотека „Вук Караџић“ организовала је девети међународни стручни скуп завичајних одељења под називом „Портрет Завичајног одељења моје бибилиотеке“. На скупу су учествовали библиотекари и библиотекарке из десетак градова и општина из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Сви су дошли са припремљеним стручним радовима који су презентовали присутнима, а који је обухватио све значајне ствари које завичајна одељења раде. Оваква окупљања  служе за размену знања и искустава и упознавање са радом великог броја библиотека. Сви представљени радови наћи ће се у Зборнику, који ће користити будућим истраживачима и свима онима који буду желели да проучавају завичајну грађу.

Изложба слика „ЗВОРНИЧКИ СТРАДИВАРИ“ у Малом Црнићу

Библиотека „Србољуб Митић“- Мало Црниће, приредила је изложбу слика, „Зворнички страдивари“ , аутора: Негосаве Стјепанбовић, Станислава Томића и Жељка Николића, организованој уз подршку Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине и Народне библиотеке из Зворника. Изложба је уприличена у част Николе Васића, најпознатијег градитеља виолина између два светска рата. Ово је прва од још пет изложби које следе у Србији у Смедереву, Алексинцу, Лазаревцу, Чајетини, и Нишу.

ШЕСТИ ЗЛАТИБОРСКИ ФЕСТИВАЛ ЦВЕЋА

У организацији Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина и Интернет клуба Србије, од 19. до 21. маја 2023. године, одржан је шести златиборски Фестивал пољског цвећа. Програм Фестивала је био пун дешавања, укључујући све генерације, од најмлађих до пензионера, а све у циљу приближавања хортикултуре целој популацији и реализацији пројекта „Хортикултурне библиотеке“.
Овом приликом уважени гости Библиотеке су били директорка Народне библиотеке Зворник, госпођа Нега Стјепановић, академска сликарка Ирена Палечек Радмановић, Југослав Влаховић, ликовни уметник и педагог, истакнути илустратор и карикатуриста и професор Факултета примењених уметности из Београда и многи други.

Изложбе библиотеке „Стеван Сремац“ на Тргу краља Милана

На Тргу краља Милана, у оквиру вишедневног програма прославе крсне славе Града Ниша Св. цар Константин и царица Јелена, а у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремац”, отворене су три изложбе: „Имамо част позвати Вас…”, „Разгледнице старог Ниша” и „Мостови Ниша”. Поред бројних посетилаца, отварању је присуствовала и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Нови наслови ФЕСТОВИХ 50

У Библиотеци града Београда представљена су два најновија издања из едиције ФЕСТОВИХ 50. Након уводне речи Јасмине Нинков, директорке Библиотеке града Београда, у којој је начињена кратка ретроспектива свих издања у оквиру поменуте едиције и истакнут значај који објављени наслови имају за културни живот Србије и за чување сећања на наш највећи филмски фестивал, присутнима су се обратили и аутори. Татјана Њежић, ауторка књиге „Горан Паскаљевић ‒ великан филмског платна“, представила је концепт своје публикације и објаснила начин на који је приступила приказивању дела Горана Паскаљевића. Иван Карл се обратио у двоструком својству ‒ као уредник едиције ФЕСТОВИХ 50 и као аутор књиге „Хронологија ФЕСТ-а ‒ Сањати отворених очију (1971‒2022)“. Истакавши значај и вредност наслова из едиције ФЕСТОВИХ 50, Карл је говорио о својој књизи и о ФЕСТ-у као најреномиранијем филмском фестивалу у региону.

"(О)жени коју волиш"

Мома Стефановић, блогер и писац, представио је у библиотеци "Доситеј Обрадовић", Стара Пазова,   књигу "(О)жени коју волиш". Публику и госта поздравила је директорка Библиотеке Драгана Милаш, а писца је представила и разговор водила Драгаnа Тојага уз помоћ, такође наше колегинице Браниславе Скоко, која је читала одломке из књиге.
Бројне дивне даме у публици зачиниле су ово вече својим осмесимаа и уживањем. Мома Стефановић је са много топлине и страсти говорио о женама и љубави коју треба свакога дан исказивати.

Зборник радова Сусрети библиографа

Управо је из штампе изашао Зборник радова Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића 2020. Једини библиографски скуп у нас и окружењу требало је да буде одржан у новембру 2020. године, двадесет други пут за редом. Као што је свима познато, околности то нису дозволиле. Сусрете библиографа одгодио је дуготрајни сусрет за пандемијом вируса, о чему није потребно детаљније објашњење. Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији, као организатор и домаћин библиографских сусретања безмало већ четрдесет година, Одбор Сусрета и редакција Зборника, предузели су све да, иако стручни скуп није одржан, радови пријављени за излагање ипак буду објављени.

„Читам и скитам ” библиотеке Суботица

Поводом почетка XIV Kвиза „Читам и скитам” у Градској библиотеци Суботица одржана је конференција за новинаре. Kао и претходних година квиз је намењен ученицима основних школа у Суботици и околини, члановима суботичке библиотеке и спроводи се на српском, мађарском и хрватском језику током фебруара и марта. Митови и легенде - тема су овогодишњег XIV Kвиза „Читам и скитам”. Потребно је прочитати понуђене текстове, скенирати QR код или проучити одређене онлајн изворе па тачно попунити онлајн упитник. Извлачење награда биће 4. априла када ће се обележити и Међународни дан књиге за децу. Током трајања квиза омогућено је учлањење и обнова чланства по цени од 300 динара.

Драго Кекановић ‒ лауреат награде „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК”

 У Свечаној сали Скупштине града Београда, 2. фебруара 2022. године, проглашен је добитник новоуспостављене Награде „Београдски победник” за најбољи роман 2021. године. Лауреат је Дарко Кекановић за „Приврженост" ‒ најбољи роман 2021. године. Присутнима су се обратили Горан Весић, заменик градоначелника, проф. др Предраг Петровић, председник жирија и Чедомир Вишњић, директор издавачке куће Српског културног друштва „Просвјета” из Загреба. Награду је уручила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Спречен да лично прими награду, писац Драго Кекановић, први лауреат Награде БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК, присутнима се обратио путем видео поруке. Детаљније овде или кликом на слику.

Негована читалачка култура у Љубовији

Здружити ум и око са књигом значи неговати читалачку културу која дела националне и светске књижевности чине непролазним духовним вредностима у векове. Претходно наведено сведоче потврдном реченицом и библиотекари Библиотеке „Милован Глишић“ у Љубовији откривајући најчитаније романескне приче у претходној години. Сходно епидемијској ситуацији, али и околностима које диктирају средина и друштво посредством социолошких, психолошких, филмских и уопште културолошких утицаја читана су књижевна дела на која је утиснут печат управо тих чинилаца. 

У Лазаревцу представљено предење осечинског краја

У Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу представљен је програм Народне библиотеке Осечина „Домаћине, истерај де прелце, док ја нисам бацила вретенце“. Програм је резултат рада у оквиру пројекта „Предење у осечинском крају“, који је реализован под покровитељством Министарства културе и информисања РС и општине Осечина. Публици је приказан истоимени документарно етнолошки филм и пригодна изложба предива, вретена, преслица из колекције Народног музеја у Ваљеву и приватних колекција…У име домаћина Библиотеке „Димитрије Туцовић“ присутне је поздравила дитректорка Јасмина Иванковић и изразила је жељу да се Осечинско прело нађе најпре на листи нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а затим и на Унесковој листи.

Округли сто - РШУМОЉУБЉЕ

33. Међународни фестивал хумора за децу гостовао је у Марковића авлији, родној кући професора Слободана Ж. Марковића, професора књижевности за децу на Филолошком факултету у Београду и човека који је поставио теоријске оквире Фестивала - хумор у књижевности за децу.
Програм под називом  РШУМОЉУБЉЕ: КЊИЖЕВНО ДЕЛО ЉУБИВОЈА РШУМОВИЋА, односно округли сто посвећен стваралаштву једног од највећих српских песника за децу уредила је др Зорана Опачић, професор на Учитељском факултету у Београду

Библиотека "Димитрије Туцовић" из Лазаревца ће за идућу годину одштампати зборник радова са овог стручног  скупа.

Календари у Суботици

Поводом Дана Града у Градској библиотеци Суботица отворена је изложба календара из завичајне збирке и збирке сатре и ретке књиге. Аутори изложбе су Ирен Богнар, Анита Лалић и Хелена Омеровић. На отварању је Драган Роквић, директор Градске библиотеке Суботица истакао богату прошлост, привилегије које је град добио титулом слободни краљвески град, исто тако и богату издавачку традицију овог града. Осим календара који су издати у Суботици, на изложби су издвојени примерци календара из XVIII и XIX века који су издати у Будиму, Бечу, Загребу, Београду, Новом Саду итд. У Суботици су први календар на мађарском језику штампали 1847. године, али овај примерак не поседује библиотека.

РАМСКИ СУТОНИ: „Матија на Дунаву“

Библиотека "Љуба П. Ненадовић" у Ваљеву започела је  акцију за све Ваљевце од 2 до 102 године! Позивају Ваљевце да дођу у Библиотеку и постану чланови који ће учествовати у акцији „Ваљево чита“.

Акција обједињује приступ обновљениом фонду књига, лековите рецепте за читање и библиотерапију. Уз препоруке за читање ту је и позив да се дође на чај и разговор о прочитаним књигама. Добра и квалитетна књижевност је повод за разговор и долазак у Библиотеку. Позитивно дејство  библиотерапије познато је у свету, а ми желимо да потврдимо значај лековитог читања у Ваљеву. Ваљево, град културе – Ваљево, град који чита!

ТВ Фељтон: 90 година Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележава јубилеј - 90 година постојања. Тим поводом је Културно уметнички програм РТС-а снимио ТВ Фељтон који говори о историјату ове важне институције културе, али и о готово два века традиције библиотекарства у Београду. Емитује се на РТС 11. 01. 2021, од 18:00 сати.

Гледаоци ће сазнати када је отворена прва књиговезачка и књижарска радња у Београду, где са налазило Београдско читалиште у 19. веку, шта је претходило оснивању прве градске библиотеке која је свечано отворена 11. јануара 1931. године у улици Краља Петра 26, а у шетњу кроз књижевну историју престонице води их наратор, глумац Тихомир Станић.У ТВ Фељтону посвећеном јубилеју Библиотеке града Београда гледаоци ће моћи да виде вредан документарни материјал који сведочи о почецима рада и развоју Библиотеке, али и културном животу престонице.

 СРБ БИБЛИОБУСИ у Кладову

Други фестивал БИБЛИОБУСА Србије био је још једна прилика да се покретне библиотеке сусретну и размену драгоцена и необична искуства. 
Пријепоље, Алексинац, Kрушевац и Kладово су једине библиотеке на точковима у Србији.
У жељи да будемо бољи, размењујемо своја искуства и унапређујемо их драгоценим сазнањима  колега и колегиница из региона.
Поред редовног програма конференције, виртуелним укључивањем и излагањем путем презентација и филмова, подршку су нам пружили путујући библиотекари из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Северне Македоније, Шпаније, Француске, Мађарске, Румуније и Бугарске.
Породица путујућих библиотекара је све већа и боља у корист својих корисника.
 
У оквиру серијала „Рокољупци“, поводом 25 година од прераног одласка Милана Младеновића, рок песника и фронтмена групе ЕКВ, представљена је књига новинара Александра Жикића, „Место у мећави – прича о Милану Младеновићу“.Књига је први пут објављена 1999. године, свега пет година након Миланове смрти, а до сада је објављено неколико допуњених издања. Име „Место у мећави“ преузето је из омиљене лектире Милана Младеновића, научнофантастичног романа „Лева рука таме“, америчке списатељице Урсуле Ле Гвин, објављеног 1969. године. Књига „Место у мећави“ прича је о томе како је један даровити уметник, стварајући у турбулентним временима, тражио, али није нашао своје место у мећави, сигуран заклон у олуји која је беснела око нас.Александар Жикић, који је до сада објавио преко хиљаду текстова из области рокенрола и поп културе, дао нам је детаљан портрет Милана Младеновића водећи нас кроз све фазе и учешћа у бендовима „Лимуново дрво“ и њиховог првог концерта у СКЦ 1980. Када су наступили као предгрупа словеначким „Панкртима“, преко „Шарло акробате“, „Екатарине Друге“ и на крају „Екатарине Велике“ и самосталног пројекта „Анђеоски дах“ сниманом у Бразилу

Злато четника и партизана

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је у оквиру пете „Трибине о прошлости” представила књигу „Злато четника и партизана : деконструкција једног мита” у издању „Службеног гласника”. Књигу потписује музејски саветник Народног музеја у Чачку, историчар др Милош Тимотијевић.У монографији „Злато четника и партизана” Милош Тимотијевић истражује митско односно парарелигијско значење злата и изгубљеног блага у народним предањима, обичајима и колективно несвесном, који се одупире модернизацијским процесима. Нимало случајно, злоупотребом форме, значења и функције постојећих митова створени су „политички” митови као средство пропагандног рата. Анализом већег броја веродостојних историјских извора Тимотијевић расветљава судбину државног злата Краљевине Југославије, као и изворе финансирања сукобљених страна у Другом светском рату. Аутор вешто одваја историјске чињенице од фикције смело прелазећи оквире историографског рада и улазећи у мултидисциплинарно поље етнологије, антропологије и социологије.

ХОРТИКУЛТУРНО и у региону

Друга национална смотра Хортикултурних библиотека и Прва регионалана смотра Хортикултурних библиотека одржана је у Лазаревацу 10. и 11. октобра 2019. Домаћин је била Народна библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац . На скуп су се одазвали садашњи и потенцијални чланиови ове мреже из Србије, БиХ и РС, С.Македоније и Хрватске. Тачније, библиотеке из Чајетине, Кикинде, Лазаревца, Зворника, Тузле, Битоља и Винковаца. После поздравне речи - РАТ РУЖА, Ласла Блашковића, управника Народне библиотеке Србије, додељена со признања Хортикултурне мреже. ПЛАКЕТЕ ХОРТИКУЛТУРЕ - за 2017. годину ЈАСМИНИ ИВАНКОВИЋ, за 2018. РАДМИЛИ ПЕРОВИЋ и за 2019.годину СНЕЖАНИ ЂЕНИЋ.. У радном делу представљени су реализовани пројекти мреже и организација програма рекултивације РБ "КОЛУБАРА". Другог дана скупа дефинисани су циљеви, принципи рада за Формирање регионалне мреже Хортикултурних библиотека. Дискусија је изнедрила низ заједничких пројеката уз координацију активности у 2020. години. деловања мреже у региону. Усвојена је кандидатура библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине за Четврту националну и Другу регионалну смотру хортикултурних библиотека 21.05.2020. године. ...

 

Први Фестивал библиобуса у Србији


Први Фестивал библиобуса у Србији од 4. до 6. октобра 2019. године организује Библиотека “Центар за културу” Кладово, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.
Тема фестивалског окупљања на међународном сусрету библиотекара је “Представљамо Вам нашу покретну библиотеку”. Република Србија се може похвалити радом четири библиобусне службе и то Пријепоље , Алексинац, Крушевац и Кладово.
Фестивал ће бити прилика да се једине четири покретне библиотеке из Србије први пут сусретну на једном месту, размене своја специфична искуства и искуства библиобусних служби из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, Румуније, Мађарске, Бугарске, и осталима, са жељом да успоставе партнерства.

Речи као израсле из наше родне и рођене земље

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа, поводом смрти  књижевника и песника Добрице Ерића следеће садржине:

- У име Министарства културе и информисања и у своје лично име изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и бројним поштоваоцима  књижевника и песника Добрице Ерића. Добрица Ерић је био живи лирски извор нашег народног духа, неодољиви песник завичајних шумадијских предела, одушевљени глас у славу живота и рађања, али и горки глас побуне против неправде учињене његовом слободарском народу. Пленио је и дотицао душе слушалаца и читалаца свих нараштаја, уз његову песму сви су постајали непосреднији и безазленији. Памтићемо његове речи као израсле из наше родне и рођене земље.

Поводом 20-годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у Народној библиотеци Смедерево приређена је изложба „Да се не заборави“.

Поред публикација стручног карактера, из фондова Завичајног и Научног одељења, које се тематски баве ваздушним ратом над Југославијом, његовим узроцима и последицама, овом поставком скрећемо пажњу и на грађу која сведочи о збивањима на подручју Смедерева и смедеревског краја, отпору грађана и протестним окупљањима под називом „Смедерево – срцем за отаџбину“. Публикација „Књига њихове срамоте“, коју су 1999. године приредили Јовица Тишма и Драган Мрдаковић, чува спомен на наше суграђане који су погинули у току агресије и спомен на 73 дана протеста грађана Смедерева. О догађајима на подручју нашег града и околине сведоче и серијске публикације „Наш глас“ и „Ратни билтен“. Имена жртава НАТО агресије забележио је и протојереј Радомир Милошевић у књизи „Смедеревски ратни поменик“.

 

АРТ ФОТО МЕДЕНИЦА

 

У библиотеци "ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ" у Лазаревцу отворена је ретроспективна изложба фотографија Драгише Меденице.који  заузима високо и часно место међу добитницима највишег уметничког звања – Мајстор фотографије Фото савеза Југославије, звања које је установљено 1951. године. Драгиша је у српској фотографији по много чему јединствена личност са срећно спојеном професионалном и уметничком биографијом. Његове фотографије обишле су планету, а Драгиша је с правом веровао да оне говоре течно на свим језицима. Његове фотографије говоре лепотом и осећањима. То потврђују бројна признања, дипломе, повеље, похвале, плакете и медаље.

 

ЈЕЛО И ДЕЛО 2018.

 

Фестивал „Јело и дело“, трећи по реду, одржан је у лепом амбијенту ресторана „Конак“, у центру града, прво вече је Александар Гаталица, књижевник, добитник НИН-ове награде, преводилац са старогрчког и музички критичар, припремао је јело рижото миланезе са белим вином „Матаљ“ и говорио о роману „Лагум“ Светлане Велмар Јанковић.
Друго вече фестивала, књижевна критичарка, теоретичарка, професорка и ауторка уџбеника, Ана Стишовић припремала је јело бифтек у сосу од печурака, меда, купина и црвеног вина „Матаљ“ (по рецепту из 1290. године) и говорила је о делу „Име руже“ Умберта Ека. У пратећем, књижевном програму, под називом „Књигохранилиште“, у суботу, у 16 часова, у промотивној сали на дечјем одељењу, представљен је нови, научни роман Александра Гаталице „Последњи аргонаут“, у издању „Службеног гласника“. Поред аутора, о роману је говорила и др Ана Стишовић. Иначе, после премијерног представљања у Београду, ово је друга промоција шеснаестог романа А. Гаталице. Организатор маинифестације је Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ Неготин, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Неготин и винаријом „Матаљ“ и под покровитељством Општине Неготин

 

КЊИГА ПОСВЕТА И УСПОМЕНА


У Матичној библиотеци "Љубомир Ненадовић", одржано је представљање књиге "Споменарник: Пријатељски Милошу Јевтићу". "Споменарник" је приредио Милан Тасић, који је настојао да се посвете познатих људи барду српског новинарства, Милошу Јевтићу, у књизи нађу у својој изворној, рукописној форми. Тасић је, такође, истакао значај ове књиге, јер су у њој многи познати српски песници и писци, људи из области уметности, науке и културе Милошу Јевтићу у аманет оставили по неколико редова, понекад и по цртеж или графичку илустрацију, које заједно чине мозаик који надилази својства уобичајене збирке или књиге мање успешних лексиконских записа. Професор пуковник Александар Ђуровић је након кратког слова о вредностима ове књиге ишчитао и своју ауторску причу у којој владика Николај Велимировић и Милован Глишић полемишу са светим Петром да ли Милош Јевтић треба да уђе у рај. Након професора Ђуровића говорио је и професор Правног факултета Јовица Тркуља, који је поделио своје читалачке импресије са присутнима, али је и у свом десетоминутном излагању дао један комплексан критички приказ читаве збирке.

 

Хортикултурни Вршац

Градска библиотека у Вршцу, обележила је МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНИ почетак реализације пројекта ХОРТИКУЛТУРНЕ БИБЛИОТЕКЕ, у својој средини. Прво део - ХОРТИКУЛТУРАЛНО – ДОБАР ДАН, је пригодном беседом отворио Перић Небојша, директор ЈКП "2. октобар", а током кога су Тамаш Фодор, дипл. библиотекар, Верица Преда, песникиња и Нада Милинковић пасионирани узгајивач биља представили ВРШАЧКИ АМБИЈЕНТАЛНИ ИСКУСТВЕНИК у славу РУЖЕ ВРШАЧКЕ. Модератор је била Весна Златичанин. . У другом делу су Мирко Марковић, библиотекар саветник и Драган Сајић, оснивач Вртног центра „Биосан“ представили образовно расцветна откривања тајни ХОРТИКУЛТУРНИХ БИБЛИОТЕКА. У библиотеци ће током наредних месец дана бити и поставка јединствене изложбе књига о цвећу и ботаници на српском, немачком, мађарском и румунском језику.. Програм у Вршцу су уз бројне домаћине подржали и ЛАГУНА и ДЕЛФИ уз електронски часопис Гарден Србије www.garden.rs

Дан даривања књига - поклон за болесну децу

Међународни дан даривања књига, који је установљен 2012. године, обележава се широм света 14. фебруара. Ове године биће обележен и у Србији у неколико библиотека.

У ову међународну волонтерску акцију укуључује се и Библиотека "Димитрије Туцовић" из Лзаревца тако што ће педијатријском одељењу Дома здравља "Др Ђорђе Ковачевић" у Лазаревцу поклонити одређени број књига. Тако ће деца дечијег одељења Дома здравља моћи да прекрате време у чекаоници читањем.

Циљ овог међународног празника јесте да књиге стигну до што већег броја деце и да подстакне ентузијазам деце за читањем. Надамо се да ће учешћем у овој акцији Библиотека "Димитрије Туцовић" омогућити деци да се у својим тешким тренуцима због којих су били принуђени да посете лекара осете барем мало боље и да ће у читању добре књиге наћи утеху, а и постати наши будући читаоци.

 

Снега нема - радионица има


Креативне радионице намењене деци предшколског и основношколског узраста као и Мала школа програмирања одржане су и током овог зимског распуста, од петог до десетог јануара, у јагодинској Народној библиотеци. Радионицама је свакодневно присуствовало мноштво деце која су одабрала да део свог слободног времена проведу у знаку забавне игре која је и више од игре. Укратко о нама и зими 2018: Зима која и не личи баш на себе, зимски распуст  не поштује баш законе физике ( конкретно онај по коме се тела на топлоти шире…) и креативност која одолева и опстаје упркос свему.

 

Књижевни портрет Љубице Арсић
Библиотека "Бора Станковић" из Врања,представила је "Књижевни портрет" Љубице Арсић, савремене српске књижевнице. У амфитеатру Гимназије "Бора Станковић", током манифестације "Светосавска недеља",о њеном стваралаштву говорио је универзитетски професор и књижевни критичар Александар Јерков. Ауторка Љубица Арсић разговарала је са читалачком публиком и прочитала неколико одломака из својих књига прича и романа.

 

Библиотека која "иде на ноге" корисницима
У месецу када се обележава дан градске библиотеке, у Неготинској гимназији одржано је предавање: "Како се пише семинарски и дипломски рад". Презентацијом "на лицу места", ученици су упознати са основним правилима и техником академског писања.

Предавач је била Сузана Сиротовић, библиотекар на одељењу за одрасле библиотеке "Доситеј Новаковић" из Неготина.
Урађена је анкета "О читању, читалачким навикама, коришћењу и начину набавке књига". Такође, дати су предлози о програмима, предавањима и трибинама који су занимљиви овој читалачкој публици.

Ово је још један од лепих примера иновативности библиотечког комуницирања са кориснцима, када библиотека "иде на ноге" својим корисницима, да би они посету што пре узвратили коришћењем стечених знања и вештина.

 

Нови сајт библиотеке "Доситеј Обрадовић"
Нова интернет презентација библиотеке "Доситеј Обрадовић" Стара Пазова., који је и даље у процесу израде, улазница је за повратак поново у нашу мрежу.Тиме је библиотека оснивач мреже обезбедила доступност њене базе књига на обједињениој претрази електронско каталога библиотека Србије и доступност преко АНДРОИД апликације. Срећан повратак.

 

 

 

БИБЛИОНЕТ 2017.

 У Београду  је одржан научни скуп Библионет 2017, ˮИнформационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама“.Скуп снажно и директно доприноси развоју научно-истраживачког, стручног и практичног рада у библиотечко-информационој делатности у Србији. Библионет се реализује под окриљем Заједнице матичних библиотека Србије, асоцијације која окупља све матичне библиотеке у Србији.Првог дана конференције предавања су одржали гости из иностранства: Тоби Гринвалт (Питсбург, САД), директор за дигиталну стратегију и технолошке интеграције у Карнеги библиотеци у Питсбургу, на тему "Затварање круга: заједница, контрадикције и еволуција библиотека", Кристофер Спалдинг, заменик директора за платформе отвореног кода и заједницу EBSCO (САД), на тему "FOLIO: Основе нове платформе за пружање библиотечких услуга", и Роб Дејвис, независни консултант у области библиотекарства, на тему "Библиотеке и технологија: кретање у корак с временом".  Пред скупом су говорили и гости из региона, Кристијан Бенић из Градске књижнице у Ријеци (Хрватска), на тему "ГКР 2010 - иновативни пројекти ријечке народне библиотеке у Европској престоници културе"  и Луана Малец из Централне библиотеке "Сречко Вилхар" Копар (Словенија), на тему "Е-услуге у словеначким библиотекама - пример регионалне библиотеке Копар". Након предавања су уследиле радионице које су водили Тоби Гринвалт и Роб Дејвис.

 Духовне свечаности Азбуковице

У препуном холу СО Љубовија синоћном изложбом*Породичне и колективне светковине*-примери трансформације обичаја у вањевском крају и суседним подринским областима, отворене су духовне свечаности Азбуковице 2017. године. Изложбу је отворила етнолог Гордана Пајић из Народног музеја Ваљево.У оквиру изложбе посетиоци су имали прилику и да погледају документарни филм *Видимо се за молитву*.Обраћајући се присутнима г. Пајић је истакла да се оваквим темама и изложбама даје важан допринос у очувању нематеријалног културног наслеђа ваљевског и азбуковачког краја и дела Подриња, посебно имајући у виду да се обичаји-заветине,сеоске славе, и паљење петровданских лила, део идентитета српског народа које због својих особености у наредном периоду треба уписати и Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.

 КРАЉЕВО - О делу Моша Одаловића

У препуној читаоници на трећем спрату краљевачке библиотеке, одржан први програм посвећен делу Моша Одаловића, овогодишњег добитника Жичке хрисовуље. О Одаловићевом књижевном опусу говорили су Владимир Димитријевић и песник Бранко Стевановић. Стихове је, на себи својствен начин, говорио аутор. У библиотеци је одржан и научно-критички скуп о песништву жичког лауреата којим је председавао Јован Љуштановић. 

ОСЕЧИНА - Фестивал - МЛАДЕНЦИ 2017.

Библиотека у Осечини је била домаћин тринаестог путујућег фестивала документарног филма Младенци 2017. Преко 200 гледалаца имало је прилику да погледа три филма: два из продукције породице Пантелић, и један гостујући - Радио телевизије Војводина... Програм су отворили јунаци документарно телевизијског филма Испод Рожња Гуњаци . У име домаћина присутне је поздравио саветник председника општине за културу, информисање и хуманитарне активности, професор Светозар Гачић. По завршетку пројекције ових филмова публици су се поклонили главни актери филма. Фестивал се вечерас сели у Љубовију, у суботу је у Малом Зворнику, а у недељу следи финално вече у Крупњу.

  СУБОТИЦА - Ноћење у библиотечком поли-СУ

Читалачки тинејџерски клуб Градске библиотеке Субо-тица Фланери завршио је другу годину свога рада ноћењем у библиотеци. Дводневни сусрет одржан на попетку лета је био у знаку античке Грчке чију смо митологију и књижевност те културу учили, покушали оживети и омерити савременим мерилима.

Кроз радионичарски рад упознали смо се с различитим аспектима друштвеног живота старих Грка и уредили простор библиотечке читаонице. Размишљали смо о старогрчком урбанистичком производу агори, где се одлучивало о политичком и социјалном животу полиса, повезујући некадашњу функцију трга с мотивом барбаризма у поезији савременог писца Константина Кавафија.

 

 ЛАЗАРЕВАЦ - Трагика Петра Кочића

 

У Свечаној сали Библиотеке Димитрије Туцовић у Лазаревцу, промовисана је најновија књига у издању ове Библиотеке Трагика Петра Кочића аутора др Милорада Ђоковића, лазаревачког новинара и публицисте.Књига је настала поводом стогодишњице смрти Петра Кочића.Поред аутора публици се обратила директорка библиотеке Јасмина Иванковић у име издавача и рецензенти Јован Н. Ивановић, библиограф Петра Кочића и Радиша Благојевић, романописац и песник.Издање ове биографије подржао је Секретаријат за културу града Београда .

 БИБЛИОТЕКЕ МЕТРОПОЛА У БЕОГРАДУ

VIDI

Библиотека града Београда имаће част да организује међународну МетЛиб конференцију у 2018. години. Ово је једна од најзначајнијих међународних конференција у области библиотечко-информационе делатности, која окупља реномиране стручњаке за библиотекарство и руководиоце јавних библиотека градова метропола. Конференција се организује у оквиру ИФЛА Секције библиотека великих градова (Metropolitan Libraries Section - MetLib).

  Библиотека - део 21 века

Билиотека Србољуб Митић Мало Црниће, прославила је свој 51. рођендан, односно 138 година постојања љубави према књизи, књижевном стварању , чувању и заштити културних добара. Све заједно процветало на дубоким траговима чешке породице Бајлони, који су основали 1879. године прво Читалиште у Малом Црнићу. На темељима овог Читалишта, изграђена је садашња библиотека која је по својим резултатима има значајно место у мрежи јавних библиотека Србије. У летњиковцу крај манастира Заова, свечаности су присуствовали највиши званичници општине, али и председник клуба писаца - Чукарица - Неђо Ћићо Стојановић; Сабах Ал Зубеиди, песник из Ирака; директори јавних предузећа и установа, директори основних школа, чланови Општинског већа, одборници, чланови Браничевско-књижевне заједнице, сарадници библиотеке, поштоваоци књиге, писане речи и бројни други гости. У част Дана Библиотека уприличена је изложба портрета, познатог уметника Славољуба Милошевића Цакија... И сад одзвањају речи "Ми нисмо стара и учмала Библиотека, део смо 21 века….“, директорке библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић.

ДОН КИХОТ У КРУШЕВЦУ

VIDI

У сусрет Међународном дану књиге и ауторских права у холу Народне библиотеке Крушевац отворена је изложба Miguel de Servantes Saavedra (29. септембар 1547. – 22. април 1616.г.) и Дон Кихот.

Изложена су различита издања - Дон Кихота - (после Библије најчитаније књиге) из фонда Позајмног одељења са одељењем књижевних критика као и чланци из новина и часописа из Одељења периодике.

Изложба је пропраћена илустрацијама из „Дон Кихота“ и фотографијама споменика подигнутих чувеном књижевном лику у разним градовима Европе. Изложбу прате и књиге из фонда Књижевних критика.

 

Музеј завичајних писаца

Музеј завичајних писаца је нови, ексклузивни пункт Ваљевске библиотеке који су заједнички финансирали Министарство културе и информисања Републике Србије и локална ваљевска самоуправа у новодобијеном простору бивше књижаре Плато. Овај атрактивни садржај, који Ваљевској библиотеци даје нову димензију, како је на величанственом отварању истакао сам Матија Бећковић, тек је његова прва фаза и у наредном периоду развиће се у јединствен културни и едукативни пункт у својој врсти у Србији. Избор заступљених писаца (Прота, Љуба, Глишић, Николај, Десанка, Петар Пајић, Матија Бећковић и Радован Бели Марковић), поткрепљен и академском рецензијом, права је мера наслова ове поставке и установе у установи, како је именовала директорка Библиотеке Виолета Милошевић, назвавши је новим језгром окупљања око ваљевског храма књиге: чланова, читалаца, поклоника, истраживача и осталих. Ауторка овог пројекта је Виолета Милошевић, Визуелни идентитет дао му је Душан Арсенић, а тектове о писцима написао је Остоја Продановић...

 Облак културе Србије

ИНТЕРНЕТ КЛУБ , сектор за Библиотеке, Архиве и Музеје, са сектором за науку и образовање у Народној библиотеци Србије организовао је округли сто ОБЛАК КУЛТУРЕ СРБИЈЕ - о потребама и могућностима заживљавања националног CLOUD-a за институције културе. Био је то разговор о могућностима и неопходност примене CLOUD платформи у раду библиотека, искуства у региону и свету, као и реалне могућности за примену у нас. Радује изузетан одзив позваних за учешће у овом дијалогу и формирању платформе са којом је том приликом упознарта и Ивана Дедић , помоћник министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности у Министарство културе и информисања.

Digitalizovane tamburaške note

U okviru projektaSvedočanstvo tambura-ške pismenosti s početka 20. veka-digitalizacija u Gradskoj biblioteci Subotica je održana radionica praktične primene digitalizovanih rukopisnih nota. Članovi HGUFestival bunjevački pisama koji pohađaju i Muzičku školu naučili su osnove pisanja nota u muzičkom programu Finale vežbajući na primeru tamburaških partitura iz arhive Tamburaškog orkestra Radio Beograda koja je digitalizovana ovim projektom. Vredna zbirka, koja se od prošle godine nalazi u posedu Gradske biblioteke Subotica, broji oko 1.400 kompozicija s repertoara tamburaškog orkestra Radio Beograda i svedoči o počecima ali i visokom nivou muzičke pismenosti tamburaša toga vremena. Po završetku digitalizacije ove notne građe materijal će biti postavljen na sajtu Biblioteke i tako dostupan široj javnosti. 

 Награда ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ

 Жири за доделу Награде Ђорђе Јовановић, у саставу: проф. др Адријана Марчетић, (председница), проф. др Јован Делић и проф. др Михајло Пантић (чланови) на завршној седници одржаној 14. октобра2016. године у Библиотеци Ђорђе Јовановић једногласно је одлучио да Награду Ђорђе Јовановић додели Леону Којену за књигу У тражењу новог – индивидуализам и либерални дух у српској култури (1894–1914) у издању Чигоја штампе (2015) и Драгану Хамовићу за књигу Пут ка усправној земљи–модерна српска поезија и њена културна самосвест у издању Института за књижевност и уметност(2016).

 

 Награда Душан Панковић

Марија Јованцаи, библиограф саветник у пензији из Новог Сада, добитник је Награде Душан Панковић, за изузетна остварења у области српске библиографије, коју додељује Народна библиотека Др Ђорђе Натошевић у Инђији, у оквиру стручно-научног скупа Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића. Награда се састоји од повеље и новчаног износа, а биће уручена на 20. Сусретима библиографа, 18. новембра 2016. године, у Инђији. Одлука Одбора Сусрета библиографа о добитнику Награде Душан Панковић била је једногласна.Својим богатим искуством, изузетно стручним, професионалним, преданим радом и сталним ангажовањем на изради различитих библиографија, као аутор, консултант или рецензент, Марија Јованцаи је у многоме допринела развоју, унапређењу и афирмацији библиографије, оставивши снажан траг не само у српској библиографији, већ и шире.

  ЈЕЛО И ДЕЛО

Први фестивал „Јело и дело“ одржан је у петак и суботу, 2. и 3. септембра, у ресторану  - Код старог фијакера - и у Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“ Неготин. Под геслом „права јела уз добра дела“ наши познати писци, Александар Гаталица и Милош Латиновић, пред бројном публиком су спремали јела и говорили о књижевним делима.

Основна идеја је да на фестивалу учествују врсни познаваоци књижевности који су, уз то, и добри кувари.

 

 53. ПУТ - ЗАШТО ПОЕЗИЈА ?

Изложбеном поставком песама Владислава Петковића Диса и Васка Попе исписане калиграфијом -Далеко у нама аутора Божидара Плазинића, свечано је отворено 53. Дисово пролеће. Сећањем на далеку 1964. годину када је одржано прво Пролеће у славу песника Диса, а на коме је беседио завичајац Бранко В. Радичевић и 1965. годину када је све било у занку Васка Попе, Чачак е по 53. пут постао - острвце поезије у мору које га са свих страна запљускује.Част да подигне завесу ,овај пут, припала је др Михајлу Пантићу, професору Филолошког факултета у Београду.

 

СТАРА И РЕТКА КЊИГА У САВРЕМЕНОМ КАЛЕИДОСКОПУ

Пожаревљани су  имали јединствену прилику да присуствују промоцији драгоценог каталога ,,Стара и ретка књига у пожаревачком крају'', у издању Библиотеке, а под покровитељством Ми нистарства културе и информисања РС. Госта Библиотеке, проф. др Жељка Вучковића, декана и редовног професора библиотекарства на Педагошком факултету у Сомбору, као и Веру Зарић Митровић и Татјану Живковић, ауторке књиге, представила је Беба Станковић, директорка Библиотеке и уредница Каталога

 

 ПОДСЕТНИК НА ЉУБИШУ Р. ЂЕНИЋ РУЈАНСКОГ

VIDI - Сала библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини била је препуна на представљању књиге Етнографско стваралаштво Љубише Р. Ђенића Рујанског, аутора Слободана Гавриловића. Библиотека је подсетила на једно од многих интересовања човека чије име Библиотека данас носи. Поред аутора, о значају етнографског стваралаштва Љубише Р. Ђенића говорила је и Боса Росић, етнолог. Слободан Гавриловић је ову књигу написао давне 1984. године, да би је без икаквих интервенција објавио 31 годину касније. Између осталог, аутор је подсетио публику како је Пујо са пуном торбом књига посећивао чајетинску пијацу и делио их на читање сељацима, који би му следећим доласком те прочитане књиге враћали. Боса Росић је скренула пажњу на Љубишин допринос ширењу науке међу породицом Ђенић. Традицију бављења науком, наставља Милисав Ђенић, који данас важи за веома угледног српског историчара, а њихово дело наставља Љубишина унука, садашња директорка Библиотеке, Снежана Ђенић.

 

Тајне читања

Проналажење нових видова комуникације у раду у функцији општих и индивидуалних потреба које проширују круг знања о свету и друштву, односно стимулишу наставнике на перманентно праћење иновативних токова у струци.Општи циљеви:

1. Оспособљавање библиотекара   за : квалитетно, делотворно и интер-активно деловање на повећању читања школске и ваншколске лектире, коришћење стручне и научне литерартуре и електронских извора у библиотекама у условима реалног окружења


Moja IFLA Африка

Србија је ове године имала само две представнице на ИФЛА конгресу. На укупно 225 конгресних сесија, веома разноврсних по садржају, али увек високог квалитета, није се могло чути много имена из нашег региона. Остаје да се надамо да ће наредних година земље изабране за домаћине одржавања најпрестижнијег од свих библиотечких конгреса,  бити приступачније за колегинице и колеге с нашег поднебља, који итекако имају шта да понуде библиотечкој јавности. Матична библиотека - Илија М. Петровић - Пожаревац је, такође, била представљена постер презентацијом  - Упознајте се са виртуелним светом рачунара - којом је библиотечкој јавности поближе представљен пројекат наше библиотеке, а чије визуелно решење потписује Боб Живковић. 


КАЗАН КУЛТ

Кладовска Библиотека Центар за културу је домаћин стручне конференције- Видљивост културног наслеђа Србије уписаног и номинованог на Листама светске баштине (UNESCO 1965-2015), која се уз партнерство са Дунав Фестом Београд реализује пројеком који суфинансира Министарство културе и информисања Србије. Конференција окупља еминентна имена ове области и осим радног дела, подразумева обилазак културног наслеђа општине Кладово и уметничко-књижевно-сценски програм на летњој сцени у овом подунавском граду.Други део конференције планиран је за 3. септембар у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.

ТЕШЊАРСКЕ ВЕЧЕРИ

Организујући изложбу врсне краљевачке библиотеке Стефан Првовeнчани -Књижевност у доба Великог рата, у оквиру овогодишњих Тешњарских вечери, Ваљевска библиотека прославила је и добијање простора некадашњих књижара Платоа и Службеног гласника, који у скорој будућности треба да постане посебан, ексклузивни и високопродуктивни културни, музеолошко-програмски пункт Библиотеке и града. Ова одлична изложба, која је већ обишла неколико градова и која се састоји од три целине, посвећене српској књижевности, Растку Петровићу и Георгу Траклу, чије су ауторке и промотерке биле библиотекарке краљевачке Библиотеке, књижевница и преводилац Гордана Тимотијевић, књижевна историчарка Ана Гвозденовић и критичарка Данка Спасојевић, сведочи о проналажењу новог језика за нова, тектонска антрополошка померања. Директорке ваљевске и краљевачке библиотеке, Виолета Милошевић и Драгана Типсаревић, најавиле су интензивнију сарадњу ове две установе која ће се наставити већ најесен, узвратном посетом Ваљевске библиотеке Краљеву...

ЧИТАЛИШТЕ - КУПАЛИШТЕ

Народна библиотека Крушевац је у сарадњи са Спортским центром Крушевац на Отвореним базенима започела реализацију пројекта „Читалиште, купалиште“, који суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутор пројекта је виши библиотекар Соња Вељковић.
Крушевац се тако придружио неколицини градова у Србији чији библиотекари током летњих месеци пружају услуге позајмице књига и штампе (дневне и илустроване) купачима на базену.
Посетиоци крушевачких Отворених базена моћи ће током сезоне да посете штанд летње библиотеке сваког радног дана од 10 до 17 сати. Уз популарну белетристику на располагању ће им бити и друге књиге за децу и одрасле, као и дневна и месечна штампа.

WEB БИБЛИОТЕКА 2015.

На основу резултата у развоју наступа на Интернету web апликацијом библио-теке -www.bsmmc.org и трајном заживљавању у виртуалној свако-дневици глобалне и локалне заједнице у 2015-ој години Интернет клуб је доделио ПЛАКЕТУ WEB БИБЛИОТЕКА 2015 Библиотеци- СРБОЉУБ МИТИЋ - Мало Црниће. У.О. Интернет клуба донео је ову одлуку на основу разматрања пет предлога селекционе комисије. Пресудно за ову одлуку било је јединствено предстваљање библиотеке које у себи садржи све елементе основне делатности, библиотечког пословања, степен и квантитет дигиталитзованих садржаја и афирмација културних садржаја локалне заједнице.Велики је то корак за Мало Црниће


ТЕСЛИНИ ДАНИ

Поводом рођења Николе Тесле 10. јула, широм Србије од 6. до 12. јула 2015. године пригодним програмима су обележени „Теслини дани“. 

  • Ова манифестација је сачињена од низа програма, изложби, предавања, радионица као и разних других дешавања која су инспирисана Теслом, његовим животом и његовим изумима. Поводом рођења Николе Тесле 10. јула, широм Србије од 6. до 12. јула 2015. године пригодним програмима су обележени „Теслини дани“.

Ова манифестација је сачињена од низа програма, изложби, предавања, радионица као и разних других дешавања која су инспирисана Теслом. Манифестација „Теслини дани“ укључује преко 40 институција културе многобројне факултете као и туристичке организације и агенције у више десетина градова Србије. Тако је у Београду поводом 159 година од рођења великог научника отворен „Истраживачки центар“ у Музеју Николе Тесле, док је на истоименом аеродрому отворена изложба „Теслина визија интернета“. У Нишу је организован „пут“ „Тесла и Ниш са почетка 20. века“ и током овог програма заинтересовани ће моћи да сазнају где је и како је направљен један од првих телемостова у свету. Мултимедијалном манифестацијом „Тесла на Ђетини“, Ужице је прославило рођендан Николе Тесле, док је град Неготин организовао обилазак хидроелектране „Ђердап 2“. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ се прикључила обележавању манифестације „Теслини дани“ пригодном изложбом која је посвећена Теслином животу и раду. 


 

3х1 У БИБЛИОТЕЦИ 

 У бањи Врујци, 10 и 11.06.2015. одржан је нови инструктивни семинар Интеренет клуба - ПРИМЕНА ИТ ВЕШТИНА У БИБЛИОТЕЦИ 3х1, Гугл и ВиКи библиотекар, мастеркурс Адам Софронијевић . У три групе библиотекари из Београда, Сопота, Ваљева, Мионице, Осечине, Љига и Лајковца. У интерактивним електронским радионицама постаљена је пилот - Википедија мрежа библиотека Београда и Колубарског округа. Ово је први заједнички пројекат Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" из Беграда и Интернет клуба у реализацији дигиталне агенде 2020. у Србији . Семинар и тенинг ПРИМЕНА ИТ ВЕШТИНА У БИБЛИОТЕЦИ 3х1 је подржала Ви-Ки фондација. акредитовани семинар носи 6+6 бодова.