Produkcija

Босна и Херцеговина

BIBLIOTEKE BIH - БИБЛИОТЕКЕ БИХ 

 

У организацији библиотеке „Иво Андрић“ вечерас је у малој сали Дома културе представљена збирка приповједака „Џепови пуни звијезда“ књижевнице из Бијељине Снежане Алексић-Топаловић. Књига „Џепови пуни звијезда“ је награђена на конкурсу за Пете дринске књижевне сурете у Зворнику .Збирка је састављена од кратких прича које су инспирисане стварним ликовима и догађајима из прошлих генерација, из мог дјетињства. Одрасла сам на простору старе Херцеговине и трудим се да у фабули задржим њихову поетику, поглед на живот и тај њихов архаични језик и аутентичне изразе, нагласила је ауторка у уводу промоције.

Књига „Џепови пуни звијезда" говори о прошлости путем 30 прича које су испричане у њој. Приче су доста носталгичне и говоре о необичним људима и њиховим судбинама а главни протагонисти су племенити и честити људи који су гајили вриједности које су биле много више цијењене него данас.. Међу редовима ове књиге тај стари свијет је толико живописан да ћете моћи у потпуности да га доживите, истакла је библиотекарка Миљана Пецикоза.

 

МОНОДРАМА ПОСВЕЋЕНА ДУШКУ ТРИФУНОВИЋУ

Библиотека Добој пита - Шта бисмо дали да сте синоћ били на нашем мјесту, да сте уживали као ми у монодрами посвећеној Душку Трифуновићу, у одличној изведби глумца Милана Димића!
Живот књижевника Душка Трифуновића, као и настанак његових пјесама, које су постале хитови познатих музичких извођача и група, Димић је приказао одлично кроз више ликова.
"Шта би дао да си на мом мјесту", "Има нека тајна веза", "Златна рибица", само су неке од пјесама које су се синоћ чуле испред Народне библиотеке Добој.
 
 

ПРВИ ПУТ У 40 ГОДИНА У ИТАЛИЈАНСКОМ БИЛТЕНУ ОБЈАВЉЕН ТЕКСТ НА ЋИРИЛИЦИ

CAеBulletin“ је билтен једне од најважнијих кооператива из области архивистике и библиотекарства из Милана (CaeB) и откако излази, а излази већ 40 година, објављује текстове само на италијанском језику. Међутим, изузетак је 53. број из децембра 2020. Године. Поред тога што је то јубиларни број који обиљежава 40 година свог изласка, у њему је по први пут под називом „Један скок преко – сто скокова уназад“  објављен текст и на српском језику и то писан ћирилицом!

Ријеч је о тексту који говори о активностима на дјечијем одјељењу „Карло Колоди“ у Народној библиотеци  Добој, у периоду април – децембар 2020. године и који је писан у оквиру пројекта „Један скок преко“ („Un balzo oltre“). Поменути пројекат, поред осталих активности, има за циљ дугорочну културну сарадњу Добоја и Милана. Поносни смо што нашу ћирилицу не само да чувамо, него је и промовишемо као културну вриједност широм  Европе. 

 

Одржане радионице у оквиру пројекта "Караван културе говора"

У Матичној библиотеци Источно Сарајево организована је радионица у оквиру пројекта "Караван културе говора", на којој су ученици са подручја града имали прилику да сазнају нешто више о томе зашто је важно његовати културу говора и како исправити лоше говорне навике. Радионицу је организовало београдско Удружење "Изражајност" под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Источно Сарајево.
Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац истакла је да је "Караван културе говора" стигао и у овај град, те да су предвиђене двије радионице за дјецу и стручна трибина за наставнике и професоре српског језика и књижевности, као и директоре средњих и основних школа са подручја града.
- Ова турнеја којом су обухваћени Требиње и Источно Сарајево представља омаж професору Милораду Телебаку као знак поштовања и сјећања на све што је дао за развој српског језика и књижевности у нашим школама, али и шире -  рекла је Кулашинчева. лумци Марко Миловановић и Милан Босиљчић, оснивачи београдског Удружења "Изражајност", истакли су да је циљ његовог оснивања био да се развијају добре говорне навике, што они и раде у оквиру пројекта "Караван културе говора"...

 

ONLINE MARATON ČITANJA: “ČITAMO ANDERSENA” 

Povodom Dana dječije knjige, JU Biblioteka Sarajeva / Dječije odjeljenje, organizuje online maraton čitanja: “Čitamo Andersena” – 2. april 2021. godine od 10.00 do 18.00 sati. Međunarodni dan dječije knjige obilježava se 2. aprila svake godine, a cilj obilježavanja jeste ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju. Ovaj datum je izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki.

Priče možete pratiti na Facebook grupi Dječija biblioteka Radićeva i čitaonica Bubamara i na Youtube kanalu.

 

,,Да читање почне на вријеме"

Ако сте се питали шта је заправо ЧИТОЧАРОЛИЈА то је вријеме проведено са својим најмлађим у присном односу, удобности умјетности ријечи која није увијек у самим књигама, већ прије тога у усменом преношењу које овом узрасту рабимо читањем наглас, те приповиједањем, домишљањем... Наша читочаролија намијењена родитељима који чекају новог члана или имају читуљке до три године ,,Да читање почне на вријеме" у оквиру секције за помоцију читања и истраживања ,,Креативна конзумација културе" након 16 састанака завршила се сусретом са др емеритус Љиљаном Пешикан-Љуштановић.

Све читопородице су биле сагласне да је ово изузетно зналачко, њежно и бескрајно занимљиво предавање истинска круна програма. Слушали смо о пренаталном "читању", успаванкама, басмама, играма прстићима кроз разбрајалице, те другим кратким формама које су чиниле свијет и рани развој архајског човјека. 

Као у некој давној нарацији уз ватру гдје настају најмаштовитији призори, читопородице су са много емоција слушале предавања, а библиотека ,,Филип Вишњић" још једном показала да је библиотека која брине о породици.

Predstavljen potencija COBISS sistema u Tuzli
U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla održan je sastanak sa potencijalnim članicama COBISS sistema sa područja Tuzlanskog kantona, predstavnicima JU Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i predstavnicima VIBIH centra sa sjedištem u Sarajevu. Na sastanku su smjernice prisutnima dali: dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Mirna Trifković direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“, mr. Enisa Žunić i Nevenka Hajdarović, rukovoditeljica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine.
Direktorica Biblioteke u svom obraćanju prisutnima izrazila je važnost uključenja svih  biblioteka Tuzlanskog kantona  u Cobiss sistem kako bi mogle obavljati bibliotečku djelatnost na savremeni način, a u skladu sa svjetskim trendovima poslovanja.
Ovaj sistem nudi brojne pogodnosti, a koje se prevashodno odnose na automatizaciju knjižne građe, mogućnost pretraživanja lokalnih i uzajamnih baza podataka, elektronsku posudbu knjižne građe, olakšano vršenje  revizije knjižnog fonda, kreiranje lokalnog online kataloga i rad na izgradnji uzajamnog kataloga, kazala je Trifković.

ИЗЛОЖБА "НОВИНАР: НЕПОНОВЉИВ И НЕДОСТИЖАН"

Изложбу под називом "Новинар: непоновљив и недостижан", коју је приредио Драган Мићић, библиотекар савјетник наше Библиотеке, отворио је у сриједу добојски новинар Слободан Пухало. Изложба је приређена поводом десетогодишњице смрти истакнутог новинара Богдана Тирнанића (1941-2009).

 Ј А В Н И   К О Н К У Р С за књижевну награду „Чучкова књига“

ЈУ Народна библиотека  „Бранко Чучак“, Организациони одбор „Чучкови књижевни сусрети“ у Хан Пијеску  расписује
Ј А В Н И   К О Н К У Р С
за књижевну награду „Чучкова књига“
Расписује се Јавни конкурс за књижевну награду „Чучкова књига“ на којем могу учествовати аутори са првом објављеном књигом и то из слиједећих књижевних врста и родова: поезија, проза (приповијетка, новела, роман, есеј ) и драма.
Услов је да је књига објављена у 2019. години.
На Јавни конкурс пријаву у име аутора могу послати и Издавачи.
Пријава на конкурс треба да садржи опште податке о аутору и контакт телефон.
Уз Пријаву кандидат доставља четири (4) примјерка књиге.
Примјерци достављених књига не враћају се подносиоцима пријава.
Пријаве са потребним бројем примјерака књига достављају се на адресу: ЈУ Народна библиотека „Бранко Чучак“, ул.  Александра Карађорђевића бр. 6, 71 360 Хан Пијесак најкасније до 5. 2. 2020. године – контакт телефон: 057- 555- 300.
Награду чини новчани износ, повеља и плакета.
Награда ће бити уручена у марту на „Чучковим књижевним сусретима“.

80606604 1090738757940148 8850342930217435136 nU Općoj biblioteci Tešanj održan je okrugli sto na temu:

„Stare i rijetke knjige u Bosni i Hercegovini“.

Svake godine, Opća biblioteka Tešanj dodjeljuje nagradu „Mustafa Ćeman“ za posebno zalaganje u radu, izuzetan doprinos bibliotekarstvu i primjenu informacionih tehnologija u bibliotekarstvu.

Ove godine nagrada „Mustafa Ćeman“ dodijeljena je mr.sc. Enisi Žunić, bibliotečkom savjetniku, iz JU Narodna i Univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla. Nagradu su uručili direktorica Opće biblioteke Tešanj, dr.sc. Almina Alagić i prof.dr. Mirza Hasan Ćeman.

 

Prijavi svoj crtež za poster festivala mladih  i putuj na festival u Busanu u Južnoj Koreji!

Grad Sarajevo i Sarajevo Film Festival u okviru projekta Sarajevo grad filma UNESCO-a pozivaju djecu Kantona Sarajevo da učestvuju u konkursu 15. Međunarodnog filmskog festivala djece i mladih u Busanu, Južna Koreja. Ovaj konkurs je dio međunarodne saradnje kreativnih gradova filma UNESCO-a, koji čine mrežu od 18 gradova filma iz cijelog svijeta, među kojima su Busan i Sarajevo. 

Sarajevo grad filma UNESCO-a poziva djecu od 5 do 12 godina starosti da na konkurs prijave crtež na temu “Biiip! Biiip! Spasimo Zemlju!”. Pobjednički crteži iz svih kreativnih gradova filma UNESCO-a, među kojima i Sarajeva, bit će izloženi na 15. Međunarodnom filmskom festivalu djece i mladih u Busanu, Južna Koreja, koji će se održati od 7. do 13. jula 2020. godine. 

Crtež koji Međunarodni filmski festival djece i mladih u Busanu proglasi najboljim iz svih gradova filma UNESCO-a koristit će se za dizajn postera ovogodišnjeg Festivala u Busanu kao i za promotivne materijale Festivala, uz prethodno ustupljena autorska prava pobjednika/ce. Pobjednik/ca će u pratnji roditelja i/li nastavnika otputovati na Festival u Busan, uz osigurane troškove puta i smještaja.

Svoju ideju za spas planete pokaži crtežom na temu “Biiip! Biiip! Spasimo Zemlju!”.

Pokaži svoju maštu i kreativnost kroz crtež, pridruži se mladima iz gradova filma UNESCO-a iz cijelog svijeta i zabavi se crtajući!

Konkurs je otvoren do 14. februara 2020. godine.

3. Фестивал хумора и сатире - Крива Дрина, Зворник

Уз присуство многобројних гостију, публике, представника Градске управе и начелнице одјељења за заштиту културно-историјског насљеђа у Министарству просвјете и културе Републике Српске госпође Милице Котур отворен је трећи Фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“ у организацији Народне библиотеке и музејске збирке Зворник. Прве фестивалске вечери публика је уживала у представи “Библиотекарка”.У оквиру друге вечери Фестивала хумора и сатире „Крива Дрина“ на платоу испред Народне библиотеке у Зворнику одржано је „Вече афоризама“ уз учешће афористичара и сатиричара из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске. Затим је , трећег дана, уследило  вече „стенд ап“ комедије, а посљедњег, четвртог дана ове културне манифестације  одржана је изложба стрипа и карикатуре,и аниматорска аудио-визуелна презентација „С хумором по свијету“.

 

U Tuzli obilježena 150. godišnjica rođenja Mahatme Gandija

Predavanje povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija na temu: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, održano je u petak 10. maja u J. U. NARODNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA “DERVIŠ SUŠIĆ” u organizaciji Udruženja Nova Akropola iz Sarajeva. Na predavanju je govorila Barbara Milošević – Mujić, pravnica i filozof,  voditeljica UG Nova Akropola iz Sarajeva. Na samom kraju ove lijepe večeri, direktorica Biblioteke Mirna Trifković i gospođa Milošević – Mujić, razmijenile su simbolične poklone, te su dogovoreni novi edukativni susreti također u organizaciji Udruženja Nova Akropola iz Sarajeva. 

"Može biti da će generacije koje dolaze teško moći povjerovati da je takav čovjek od krvi i mesa ikada hodao po ovoj Zemlji." kazao je Albert Einstein o Mahatmi Gandhiju na njegov 70. rođendan. Njegov doprinos ljudskom rodu ne mjeri se mjerilima XX. stoljeća nego mjerilima kompletne ljudske povijesti. Na predavanju je bilo riječi o Gandiju kao čovjeku koji je vodio herojsku 30-godišnju borbu “samo” sa snagama nenasilja, hrabrosti i ljubavi i na kraju je doveo Indiju do oslobođenja od britanske vladavine 1947. godine.

Na predavanju je govoreno o tome: Kako je Gandi postao jedan od najvećih političkih i duhovnih lidera koje je svijet ikad imao? Kako je primljena učenja i znanja pretvorio u mudrost življenja? Šta bi Gandi činio danas da je na našem mjestu ili kako svako od nas može biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu?

SKUP DRUŠTVA BIBLIOTEKARA FEDERACIJE BOSNE I  HERCEGOVINE


U Maglaju, 13.mart 2019.godine održaće se Stručnoi skup kojeg zajednički organiziraju Društvo bibliotekara F BIH i JU Opća biblioteka Maglaj. Nakon Skupa planirana je Svečanost povodom obilježavanja Dana Biblioteke i obilježavanje 61 godine njezinog djelovanja u Maglaju.Osim predavanja koja će realizirati eminentni predavači, planirano je i održavanje radionice „Hortikulturalne biblioteke“ za koju se potrebno posebno prijaviti zbog ograničenog broja učesnika /do 25/. Paralelno s odvijanjem ove radionice realizirat će se program posvećen razvoju saradnje javnih i školskih biblioteka u lokalnoj zajednici..Potom će se održati svečani program obilježavanja Dana Biblioteke u Maglaju. Očekuje se pored pet eminentnih predavača iz zelje i regioba učešće oko 60 kolega bibliotkara i knjiužničara iz cijele Federcije.

Библиобус у Бањалуци

Библиобус, специјализовано возило за превоз књига по цијелом граду, од фебруара ће бити на услузи Бањалучанима. То је иначе донација Osrednje knjižnice “Srečka Vilharja” из Kопра  Народној и универзитетској библиотеци РС. Ова покретна библиотека са око 6.000 наслова обилазиће удаљене крајеве Бањалуке, основне школе и књиге буквално довозити до читалаца. За почетак у Бањалуци је оквирно договорено 12 мјеста за стајалишта.

Поред занимљивих наслова, библиотека на точковима имаће и простор за читање дневне штампе, интернет и два рачунарска мјеста.

У БиХ први библиобус добио је Унско-сански кантон 2013. године.

 

У Бијељини За један дан учлањено 6.630 грађана!

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини за само један дан уписано је 6.630 чланова. Тиме је надмашен прошлогодишњи рекорд од такође великих 5.450 грађана учлањених у једном дану.
Ова акција први пут је организована 2012. године, када се за један дан учланило 1.176 грађана, а прошле године њихов број је упетостручио.

“Већ неколико година Народна библиотека „Филип Вишњић“ омогућава један дан у новембру мјесецу свим грађанима Бијељине значајан попуст на годишњу цијену чланарине, и сваке године константно повећавамо број учлањених грађана у Библиотеку”, рекао је за ИнфоБијељина Јован Цвјетковић, директор Библиотеке и уједно се захвалио свим грађанима који су се учланили у Народну библиотеку „Филип Вишњић“ и постали дио велике породице љубитеља књиге и писане ријечи.
Прошлу годину бијељинска библиотека завршила је са 165.000 посјетилаца, а ове године ће, каже Цвјетковић, имати преко 170.000.
Књижни фонд стално се допуњава и тренутно има око 105.000 наслова.

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA:

“STVARAJMO NOVE PRILIKE” u Sarajevu

Već treću godinu Biblioteka Sarajeva učestvuje na manifestaciji Evropska noć istraživača. Ove godine tema je bila” Stvarajmo nove prilike”.

Za najmlađe i učenike nižih razreda osnovne škole pripremili smo interaktivnu radionicu Medijska pismenost za najmlađe. Djeci smo prikazali online slikovnicu uz  printani primjerak.

Online slikovnicom željeli smo poslati poruku kako treba razmišljati o svim porukama koje primamo putem različitih medija.

U nastavku radionice ponudili smo djeci izrađene optičke igračke i upoznali ih sa načinom njihovog rada. Djeca su uživala u kreiranju i iluziji pokreta.

ЈУ Народна библиотека "Бранко Чучак" Хан Пијесак

Промоција петог тома Дјела Бранка Чучка

Представљање петог тома Дјела Бранка Чучка

У читаоници Народне библиотеке представљен  је   пети том „Дјела Бранка Чучка  - Слово о Чучку – Библиографија на Хан Пијеску.

Доц. др Радославка Сударушић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву говорећи о овом значајном пројекту који је заокружен изласком из штампе Петог тома „Дјела Бранка Чучка – Слово о Чучку- Библиографија“ у сарадњи Народне билиотеке са Хан Пијеска и Филозофског факултета, Универзитета Источно  Сарајево, истакла је, да је Чучак иза себе оставио репрезентативно књижевно и публицистичко дјело које је у овом тому библиографски представљено.

Према њеним ријечима идеја о изради библиографије настала је у оквиру значајног културолошког пројекта Народне библиотеке на Хан Пијеску, којим је обухваћено истраживање и објављивање рукописне и штампане оставштине једног од најзначајнихих завичајних пицаса овог краја.

 

IFLA IAP radionica Mostar

 

Posljenja treća radionica "Uloga biblioteka u provođenju UN Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja“ u okviru zajedničkog IFLA-IAP regionalnog projekta BAM, SEALL, HKD i BDS "Otključavanje potencijala biblioteka u Jugoistočnoj Europi kroz regionalnu suradnju i održivi razvoj" održana je 22. 06. 2018. godine u Mostaru. Radionici je prisustvovalo 30 učesnika iz BiH, Hrvatke i Srbije. Iz BiH radionici su prisustvovale kolege iz Maglaja, Bihaća, Tešnja, Mostara, Bugojna, Tuzle, Nevesinja, Travnika i Sarajeva.

Učesnici radionice imali su priliku saznati više o ciljevima UN Agende 2030,  aktivnostima IFLA-e  u protekle tri godine koje su dovele do toga da su biblioteke postale partneri u provođenju  17 Ciljeva održivog razvoja

VIŠE

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

U pozajmnom odjeljenju Mak JU Biblioteka Sarajeva, 21. februara 2018. godine, obilježen je Međunarodni dan maternjeg jezika. Direktor Instituta za jezik dr. Alen Kalajdžija i saradnica Instituta za jezik mr. Zenaida Karavdić su tom prilikom održali predavanje na temu: ”Razvijanje svijesti o jezičkom identitetu.”

Direktor Instituta za jezik, viši naučni saradnik dr. sc. Alen Kalajdžija govorio je o razvijanju svijesti o jezičkom identitetu u kulturnohistorijskom kontekstu razvoja bosanskog jezika, prateći pritom njegovu dijalekatsku bazu, književnojezičku tradiciju, formalnopravni i društveno-politički okvir te postojanje svijesti govornika bosanskog jezika o njegovoj posebnosti, što se vidi od prvih pisanih spomenika do danas. Mr. sc. Zenaida Karavdić, viša stručna saradnica, govorila je o važnosti očuvanja vlastitog dijalekta, ali i poštivanja drugih dijalekata te o značaju dijalekatske baze za razvoj i stabilnost standardnog bosanskog jezika.

 

PROMOCIJA MONOGRAFIJE GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

Danas (26. 12. 2017.) je u multimedijalnoj sali biblioteke, u okviru manifestacije" Dani grada Tešnja" održana svečana promocija monografije" 480 godina postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke". Promotori su bili direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić, dr. Aladin Husić, dr. Lejla Gazić i mr. Fuad Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj. Promotori su nas proveli kroz vrijeme nastanka i razvoja Gazi Husrev-begove biblioteke,upoznali sa nastankom same knjige.Svi prisutni mogli su uživati i u muzičkim izvedbama Merise Muminović i Nejre Brke, članica Omladinskog ansambla Tešanj.

 

"Чучкова књига"

ЈУ Народна библиотека  „Бранко Чучак“, Организациони одбор „Чучкови књижевни сусрети“ у Хан Пијеску темељом Одлуке о успостављању књижевне награде „Чучкова књига“ број 72-1/09 од 02. 10. 2009. године и Правилника о књижевној награди, расписује
Ј А В Н И   К О Н К У Р С  за књижевну награду „Чучкова књига“
 1. Расписује се Јавни конкурс за књижевну награду „ Чучкова књига“ на којем могу   учествовати аутори са првом објављеном књигом у 2016. години и то из следећих књижевних родова: поезија, проза (приповјетка, новела, роман, есеј и др.) и драма. На Јавни конкурс пријаву у име аутора могу послати и Издавачи.
 
2. Пријава на конкурс треба да садржи опште податке о аутору-име и презиме, мјесто и датум рођења, мјесто пребивалишта или боравишта и контакт телефон.
3. Уз Пријаву кандидат доставља четири (4) примјерка књиге.
4. Пријаве са потребним бројем примјерака књига достављају се на адресу:
ЈУ  Народна библиотека „Бранко Чучак“, ул.  Александра Карађорђевића бр. 6, 71 360 Хан Пијесак најкасније до 10. 02. 2017. године

Pisac -  direktor biblioteke u Sarajevu

Zlatko Topčić ima dva puta kojima korača. Put direktora i put pisca. Odnedavno je direktor JU Biblioteka Sarajeva. Znanja koja je stekao i koja i dalje stiče u menadžerskim poslovima prenosi kroz romane, filmske scenarije ili dramu spajajući na taj način razdvojene puteve u jedan. I direktor i pisac.

Kao direktor želi da radno vrijeme još više prilagoditi potrebama korisnika, a povrat knjiga će se moći izvršiti ne samo u odjeljenju gdje je knjiga pozajmljena nego i u bilo kojem drugom odjeljenju. Također, otvoren je i proces promjene vizuelnog identiteta čime se želi da  otvori novi marketinški prostor za povećanje vanbudžetskih prihoda.

Књиге као лек

У нади да ће малим пацјентима Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра боравак у болници учинити лакшим, почетком септембра отворена приручна библиотека на дјечијем одјељењу Универзитетско клиничког центра. Ово је донација ЈУ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске која ће такође и Родитељској кући при УКЦ-у донирати књиге и забавне и едукативне игре за дјецу.

Од традиционалног до иновативног

Друштво библиотекара  РС  организује семинар у Теслићу 14 и 15 априла  2016 год.. хотел «Кардиал» под радним насловом – «Вредновање и управљање библиотекама од традиционалног до иновативног» са следећим под темама :

- Професионализација и заштита библиотечке струке

- Услуге за тинејџере у дигиталном добу

На једном месту окупиће се еминентни библиотечко-информациони стручњаци. Основни циљ семинара јесте да се укаже на могућу употребу доступних технологија и производа на основу којих је могуће пружање додатних услуга корисницима библиотека уз максималну рационализацију коришћења постојећих и заједничког планирања будућих ресурса.


Радионица: Балканске воде - Дјечијим стрипом против поплаве - Добој

Не знаш како да квалитетно испуниш вријеме током љетног распуста?

Волиш да црташ?  Тебе тражимо!

Пријави се за стрип-радионицу јер број мјеста је ограничен!

 

ЗАШТО? - Да би твој рад био у књизи која ће се превести на енглески језик а све у циљу превенција од поплаве.

КО? - СтрипОс путем пројекта Балканске воде - Дјечијим стрипом против поплаве.

КАКО? - Професионални стрип-цртачи из Србије, Хрватске и БиХ и дјеца из Добоја, узраста од 6. до 9. разреда, кроз дводневну радионицу цртају стрип на тему поплава из 2014.

ГДЈЕ? - У Народној библиотеци Добој.

КАДА? - У интервалу од 17. до 21. августа 2015. године.


LJETO S KNJIGOM U MAGLAJU

 

Uz dobru muziku, te predstavljanje maglajskih autora Marinka Kelavića, Rašide Mulalić, Džeraldine Delić, Faruka Zupčevića, otvoreno je još jedno „Ljeto s knjigom“ u maglajskoj biblioteci.

Na platou ispred Biblioteke, Maglajlije će moći nabaviti najnovije izdanja iz BIH i zemalja okruženja po sajamskim cijenama. 

 

 


DARIVANJA

Upravnik biblioteke Matice srpske iz Novog Sada Selimir Radulović poklonio je Narodnoj biblioteci Trebinje antologijsku ediciju "Deset vijekova srpske književnosti", u kojoj je sažeta srpska književnost od 12. vijeka do danas. Danica Kuduz, direktor Narodne biblioteke Trebinje, kaže da je edicija za ovu kulturnu ustanovu poklon od neprocjenjive vrijednosti. "Za našu biblioteku ovakve knjige su od velikog značaja, posebno što ih jako rijetko dobijamo, ali nam je još značajnije što poklon dolazi od Matice srpske", kaže Kuduzova, dodajući da je zadovoljna trenutnim knjižnim fondom, te da trebinjska biblioteka spada u najopremljenije u RS.


PLAN RADA

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli održan je sastanak Upravnog odbora društva bibliotekara Tuzlanskog kantona. Sastanku su prisustvovali Fahrudin Sinanović, predsjednik Društva, mr. Enisa Žunić, doc. dr. Edin Jahić, Zoraida Dedić i Nevzeta Rustemović. Na sastanku je za sekretara Društva izabrana Saliha Kosovac, uposlenica NiUB „Deviš Sušić“. Dogovoren je i okvirni plan aktivnosti Društva bibliotekara TK-a za period juni – decembar 2015. Predviđeno je da se održi serijal tribina o temi „Uloga biblioteka u informacijskom i informatičkom vremenu“, tokom kojih bi se govorilo i o bibliotekama i cjeloživotnom učenju, te o biblioteci kao faktoru izgradnje imidža grada, odnosno lokalne zajednice.