Produkcija

Slovenija

19. PRAVLJIČNI DAN S PRAVLJIČNO ŠOLO ZAVETJE POHORSKIH ZGODB

Pohorje je človeka že od nekdaj pritegovalo v svoj objem, ga varovalo in mu pripovedovalo zgodbe. Mnoge še vedno živijo. Pravljična šola je ob pohorskih pravljicah, zgodbah in legendah raziskovala pot od njihovega izvora preko zapisane oblike do različnih performativnih pristopov.Preporučano - PRAVLJIČNA ŠOLA ZA MLADOSTNIKE. - Botanični vrt Univerze v Mariboru, Pivola 90a, Hoče. Vodili: Irena Cerar, Agica Kovše in Dunja Zupanec. V dopoldanskem delu delavnice smo z Ireno Cerar in Agico Kovše prebujali, razvijali, poglabljali občutek za naravni prostor, sposobnost doživljanja in opazovanja, pa tudi ubesedovanja. Od bliže smo spoznali skrivnostna pohorska bajna bitja in se poglobili v njihova naravna okolja. V popoldanskem delu smo z Dunjo Zupanec spoznavali kako nastane gledališka predstava. Ob improvizaciji smo se soočili z izzivi igralca in poskusili delovati kot skupina. Urili smo nastopanje, opazovanje in izražanje lastnega mnenja. Pripovedovali so: Irena Cerar, Monika Čermelj, Robert Kereži, Agica Kovše in Danilo Trstenjak. Glasba: Ariel Vei Atanasovski in Laura Pal...

Noč ima svojo moč

Konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije je skupaj sooblikoval projekt »Noč ima svojo moč«. Projekt se je pričel 30. 5. 2018 opoldne na Prešernovem trgu s štartom izvedbe vseslovenske aktivnosti Znanost za državljane – sajenje in spremljanje rasti semen ivanjščic.

Cilj projekta »Noč ima svojo moč« je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bomo izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev v letih 2018 in 2019 (petek, 28. 9. 2018 in petek, 27. 9. 2019). Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020).бNa pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Projekt bo združil 27 raziskovalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V »nočnih« dejavnostih v okviru izvedbe projekta »NOČ IMA SVOJO MOČ« po vsej Sloveniji bo sodelovalo več kot 40.000 obiskovalcev izrazličnih ciljnih skupin.

Sejanju semen ivanjščic se je do danes pridružilo že več kot 600 skupin in posameznikov iz celotne Slovenije. Svoj raziskovalni pakete so namreč prejeli posamezniki in skupine, ki so na spletni strani www.nocmoc.eu izrazili željo po sodelovanju.

Bi knjigo na biciklu?

Always bicikl

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Novomeška kolesarska mreža uvajata novo storitev za uporabnike. Kolesarji iz omenjenega neformalnega društva bodo dvakrat mesečno, vsako 1. in 3. sredo v mesecu od 16.30 dalje, na območju Mestne občine Novo mesto s kolesi dostavljali knjige uporabnikom knjižnice, ki težko pridejo sami do knjižnice (starostniki, gibalno ovirane osebe).

V območje dostave knjig sodijo tudi naselja oz. vasi: Škrjančevo, Boričevo, Smolenja vas, Mali Slatnik, območje do Mačkovca oz. avtoceste, Gotna vas, Ždinja vas in Kamence.

Želene knjige lahko zainteresirani naročijo tri dni pred dostavo oz. od ponedeljka do srede v knjižnici na telefonski številki 07/393 46 00.

V primeru, da oseba še ni vpisana v knjižnico, ji kolesar ob prvem obisku dostavi vpisnico, naslednjič pa ji že lahko dostavi izbrano knjigo ali največ dve hkrati na dom.
Z izvajanjem storitve bomo pričeli v mesecu aprilu in nadaljevali vse mesece v letu ne glede na vremenske razmere.

Bi knjigo na biciklu?

 

AVANTURA V ZALEDJU ISTRE


V mesecu oktobru piranska knjižnica gosti razstavo Marka Jezernika Avantura v zaledju Istre. Otvoritev razstave je bila v čitalnici knjižnice, kjer smo nazdravili z vinom iz Abitantov, ene izmed vasi, kjer se je avantura odvijala v letu 2012.

Prijetno druženje se je nadaljevalo na ulici pred knjižnico, od koder si je moč rastavo tudi ogledati.

 

PREPOVEDANE KNJIGE V ZGODNJEM NOVEM VEKU

Posamezniki in skupnosti, ki so z zapisano besedo posredovali svoja spoznanja in ugotovitve, nazore, ideje in vizije drugim, so se v vseh obdobjih srečevali s silami, ki so želele nadzirati, usmerjati in omejevati pretok znanja in idej s pomočjo različnih pritiskov, zahtev po preoblikovanju besedil, zaplemb in sežiganja knjig, v najskrajnejših primerih pa tudi z obsodbami, izgoni in usmrtitvami avtorjev. Kljub obstoju različnih strogih cenzurnih politik in seznamov prepovedane literature so bralci vedno našli poti do spornih knjig.

Med 21. 7. in 15. 9. 2018 je v NUK na ogled razstava In vendar so jih brali, ki je nastala v sodelovanju ZRC SAZU in NUK ter predstavlja ozadje, strukturo, pomen in zgodovino papeškega indeksa ter drugih cenzurnih seznamov. Na ogled so izbrana dela iz zbirke NUK, ki so bila v preteklosti označena za versko, moralno ali politično sporna ter uvrščena na papeški indeks prepovedanih knjig ali cesarske cenzurne sezname.

Večina razstavljenih knjig je dostopna tudi na portalu dLib.si v posebni digitalni zbirki.

 

KAKO V SEBI ZAKURIMO OGENJ?

Knjižnica Lucija vas z veseljem vabi na februarsko delavnico pod vodstvom Mojmirja Kovača, imenovano »Kako v sebi zakurimo ogenj?«, ki bo na sporedu v četrtek, 15. februarja 2018, ob 17. uri v študijski sobi knjižnice.

V kakšnem stanju smo, ko smo ustvarjalni, delavni in stvari zaključimo uspešno? Ali obstaja čarobni gumbek, na katerega pritisnemo in se spremenimo v telo aktivnega človeka? Pridite in spoznajte. Zaradi boljše organizacije prosimo za prijavo na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Pravljice danes: spremljevalni program v Ljubljanskih  knjižnicah

 

Pripovedovalski festival Pravljice danes bo v Ljubljani potekal med 13. in 17. marcem 2017. Spremljevalni program pripovedovalskega festivala se tudi letos odvija v številnih krajih po Sloveniji. Vključuje različne dogodke, katerih skupna imenovalca sta pripovedovanje in pripovedno izročilo. Na različne pripovedovalske dogodke za odrasle in otroke vas vabimo tudi v naše knjižnice....Več

Hov, hov, bi mi prebral eno pravljico? (Grosuplje)

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke izvaja program R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs): Beremo s tačkami. Otroci, ki imajo pri branju težave, dobijo priložnost, da v zabavnem in sproščenem vzdušju berejo kužku. Gospa Milka Golob, licencirana terapevtka, bo s svojo kužiko Kiki prihajala vsak drugi ponedeljek: 9. in 23. januarja, 6. in 20. februar, 13. in 27. marca, 10. in 24 aprila, 8. in 22. maja ter 12. junija 2017. Kiki bo zgodbe poslušala ob 18. in 18.30. Zaradi individualnega pristopa sprejme terapevtski par dva otroka na srečanje, vsak bere približno pol ure. Da bi si zagotovili prost termin, se lahko prijavite preko elektronske pošte na naslov Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., v knjižnici pri izposojevalnem pultu ali na tel. št. 01 7860 020. Pri prijavi obvezno navedite tudi kontaktno telefonsko številko.
Hokejska bralna postava 

Mariborska knjižnica in Hokejski drsalni klub (HDK) Maribor v sezoni 2016/2017 nadaljujeta sodelovanje pri projektu, ki smo ga poimenovali Hokejska bralna postava. Namen ostaja nespremenjen: fantom v starosti od 9 do 13 let želimo ponuditi kakovosten način preživljanja časa na organizirani poti do prizorišča tekem državnega prvenstva pod okriljem Hokejske zveze Slovenije.  

V selekciji U12, v kateri sodelujejo fantje in dekleti v starosti od 9 do 11 let, spoznavamo slovenskega pisatelja Žigo X. Gombača in njegovo delo NK Svoboda (2016). V ospredje dela je postavljena povezava begunske stiske, mladostniške stiske in športa. Glavna junaka, Anej in Sabi, pišeta vsak svoj dnevnik, se tudi srečata in spoznata, skupne pa so jima težave, razmišljanja in nogomet.

 

Kranj – odprto mesto

 

Kranj je v zadnjem času prišel na slab glas zaradi zavračanja priseljencev. Človeško je, da se slabe novice širijo hitreje kot dobre, mi pa vemo, da je v našem okolju tudi veliko dobrih zgodb. Zato smo se odločili, da jih predstavimo. V Kranju in okolici je kar nekaj organizacij, ki priseljene otroke in mladostnike uspešno vključujejo v svoje programe, in ponedeljkov večer bomo posvetili njim. O tematiki bodo spregovorili:govorci, ki prihajajo iz  -  Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, OŠ Matije Čopa, OŠ Jakoba Aljaža, Gimnazije Kranj, Družinski in mladinski center Cerklje...
Tako delajo v Kranju.

 

STARE RAZGLEDNICE CELJA

 

Razstava 14. 1. - 31. 1. 2016

V prvem nadstropju Osrednje knjižnice Celje je na ogled razstava Stare razglednice Celja.

Avtorica razstave je Alenka Hren Medved iz domoznanskega oddelka.

 

Vabljen

 

SPLETNI PORTAL O DOBRIH KNJIGAH

Dobreknjige.si je spletni portal s priporočilno kakovostno literaturo. Njegovo zanesljivost, nepristranskost in ažurnost vzajemno zagotavljamo vse slovenske splošne knjižnice, v sodelovanju z našimi bralkami in bralci, uporabniki portala o dobrih knjigah.
Portal DOBREKNJIGE.SI nastaja sproti; predstaviti skuša dobro literaturo, vendar tako, da je težišče izbora pri sodobnem, najnovejšem romanu. Namenjen je vsem, ki v poplavi literature iščete nekaj »res dobrega« zase.
Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Rimske igre na Ptuju

Ptuj se bo od 20. do 23. avgusta 2015 ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Društvo Poetovio LXIX že osem let pripravlja enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadeva obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta. 

Letošnje VIII. RIMSKE IGRE se bodo pričele v četrtek, 20. avgusta 2015, z otvoritvijo pri I. mitreju, kjer bo stal tudi velik tabor. Naslednji dan, v petek, 21. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11.00 pričela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem na Mestni tržnici in pred Orfejevim spomenikom. Gostje bodo lahko poskusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane. V nedeljo, 23. avgusta, bo pestro skozi ves dan, saj se bodo igre odvijale v taboru, ob 13. uri pa bo zanimiva dirka kvadrig. Tudi letos bomo izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo naši najmlajši zabavali kot pravi mali Rimljani. Pričakujemo obisk skupin iz šestih držav, s katerimi Društvo Poetovio LXIX kot organizator Rimskih iger sodeluje že vrsto let. 

Vabljeni! 

Dan Mariborske knjižnice

Praznovali smo Dan Mariborske knjižnice, kjer ste podpisovali tudi peticijo za novo knjižnico. Podpise zbiramo še do konca septembra. Vabimo vas, da se pridružite peticiji in jo podpišete tukaj.
Na ta dan smo predstavili tudi našo novo sovico. Po več kot dvajsetih letih je čas za prenovo obstoječe, postopoma jo bo zamenjala sodobnejša celostna grafična podoba.
S kratkim filmom "Knjižni evangelij po Duletu" smo praznovali tudi 15. obletnico Knjižnice Duplek. Vabljeni k ogledu filma...

 

Poletavci – poletni bralci

Če si star(-a) med sedem in dvanajst let, zelo rad(-a) bereš ali pa malo manj, si pravi(-a) za med Poletavce! V času letošnjih poletnih počitnic se lahko pridružiš skupini Poletavcev – poletnih bralcev tako, da 30 dni (ni nujno, da si sledijo) vsak dan pol ure bereš. Bereš lahko karkoli: knjige, stripe, časopisne članke, revije, recepte ...

Natisni si zgibanko (fant/punca) ali še bolje, poišči jo v knjižnicah mreže Mestne knjižnice Ljubljana, izpolni seznam bralnih dni in vpiši svoje podatke. Seznam oddaj do 10. septembra 2015 v svoji knjižnici ali ga pošlji na naslov: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana, "Za Poletavce".

Izpolnjen seznam in svoje podatke lahko pošlješ tudi na e-naslov: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ali oddaš v spletnem obrazcu.

Jeseni, 18. septembra, boš povabljen(-a) na zaključno prireditev Dan za Poletavce v Park slovenske reformacije, kjer boš dobil(-a) priznanje in majico Poletavci – poletni bralci in sodelovala(-a) pri žrebanju številnih nagrad, glavna med njimi bo rolka.

Kar pa je najvažnejše, pridobil(-a) boš super navado: branje in ugotovil(-a), da pol ure branja na dan prežene dolgčas stran!


 

Poletna Romanca 2:

Koktejl Ljubezni

improvizacijska predstava

Kud Kiks

Poletje, morje, sončna krema, žurke, hormoni … ljubezen? Improvizatorji bodo navdih za prizore vlekli iz poletja. Poletje je sproščeno obdobje, ko se rodijo nova prijateljstva, ko se počnejo neumnosti in ko se zgodijo nerodni prvi poljubi. Kaj pa se bo zgodilo na odru, bo odvisno od domišljije občinstva. Organizator: MKK