Produkcija

Izvori

 

 

Nacionalni Dan hrvatskih putujućih knjižnica


Sretan vam 9. lipnja - Nacionalni Dan hrvatskih putujućih knjižnica – bibliobusa!
U znak sjećanja na datum kad je 1969. godine u Rijeci krenuo na put prvi namjenski hrvatski bibliobus, 9. lipnja obilježava se, od 2019. godine, kao Dan hrvatskih bibliobusa. Nacionalni Dan hrvatskih bibliobusa ove godine slavimo pod motom "Sreća je … putujuća knjižnica!"
Povodom Dana hrvatskih bibliobusa 2020. knjižničarska zajednica želi prenijeti sljedeće poruke:
- Pokretne knjižnice potrebno je osnovati u svim hrvatskim županijama.
Velik dio hrvatskih građana koji u svojim mjestima nemaju lokalne knjižnice još uvijek je zakinut i za mogućnost korištenja pokretnih knjižničnih usluga: čak u 12 županija uopće ne postoje bibliobusi, a putujuće knjižnice trenutno pružaju usluge u samo 9 županija.
- Vozni park hrvatskih bibliobusa potrebno je hitno obnoviti.
Bibliobusi u Hrvatskoj prosječno su stari 14 godina, a životni vijek takvog specijalnog vozila procjenjuje se na 15 godina. Zastarjela vozila prijete gašenjem bibliobusnih službi.
Komisija za pokretne knjižnice poziva sve korisnike hrvatskih bibliobusa da se pridruže virtualnom obilježavanju Dana hrvatskih bibliobusa 2020., budući da se zbog još uvijek aktualne pandemije nije mogla organizirati jedinstvena proslava za cijelu Hrvatsku uživo.
Ako ste korisnik bibliobusa, napišite pismo pohvale svojoj putujućoj knjižnici i pošaljite ga Ministarstvu kulture Republike Hrvatske te svojim lokalnim i županijskim čelnicima. Napišite zašto Vam je bibliobus važan i što Vam znači, zahvalite osoblju svog bibliobusa na uslugama koje Vam pruža i donosi u Vaše mjesto.

Ako u svom mjestu još nemate stajalište pokretne knjižnice, a nemate niti mjesnu knjižnicu, u svom pismu napišite zašto želite da se i Vama omogući korištenje bibliobusnih usluga i što bi Vam značilo te zašto bi Vam bilo važno da i u Vaše mjesto počne dolaziti bibliobus.

Svoje pismo ili crtež/fotografiju koji predstavljaju što Vama znači bibliobus, pošaljite i Komisiji za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili porukom u inbox FB stranice Pokretne knjižnice Republike Hrvatskehttps://www.facebook.com/pokretne.knjiznice/