Produkcija

Мрежни системи библиотека

Интернет клуб Љиг, сектор за библиотеке, архиве и музеје 4-5-6 јуна 2024.у свом тренинг центру у Бањи Врујци, организује: Стручни скуп са међународним учешћем и акредитованим код НБС, семинаром стручног усавршавања МРЕЖНИ СИСТЕМИ БИБЛИОТЕКА - организациони, програмски и електронски Master klass - Проф. др Гордана Рудић, Редовни професор - шеф катедре за библиотекарство Педагошког факултета у Сомбору, Универзитета у Новом саду.
Реализатори
  • Војислав Родић,директор фирме „I Net“ ИКТ стручњак и консултант
  • Мирко Марковић, библиотекар саветник- независни консултант
  • проф. др Добрила Бегенишић,
  • Eszter Angeli Berényi
  • МА Валентина Поповић

Рад у пленуму уз Сајам идеја реализује размену искустава урежавања библиотека Хрватске, С.Македоније и Србије.

ПРЕУЗМИТЕ АГЕНДУ

Четврта меѓународна конференција на библиотекари ДОЈРАН 2024.

Четврта меѓународна конференција на библиотекари „Примената на вештачката интелигенција во библиотекарството: предизвици и можности“ На 16-17 мај, во Дојран, Библиотекарското здружение на Република Северна Македонија организира Меѓународна конференција „Примената на вештачката интелигенција во библиотекарството: предизвици и можности“. Оваа година БЗМ слави и 75 години од неговото постоење. Подолу може да ја видите програмата:

 

ПРОГРАМ

 

22. mednarodno strokovno posvetovanje potujočih knjižnic in Festival bibliobusov

16. in 17. maj 2024 v Ljubljani

Sekcija za potujoče knjižnice si nenehno prizadeva za popularizacijo in širjenje zavedanja o pomenu in vlogi potujočih knjižnic v sodobni družbi.
Letos bo potekalo 22. strokovno posvetovanje na temo potujoča knjižnica kot knjižnični prostor. Na festivalu pa bodo na ogled tudi vozila slovenskih in tujih potujočih knjižnic – bibliobusov.
Srečanje je priložnost za spoznavanje načinov dela in izmenjavo izkušenj ter prispeva k strokovnemu izpopolnjevanju zaposlenih, nudi pa tudi možnosti mednarodnih izkušenj in novih sodelovanj.  Na posvetovanju bomo razpravljali o pomenu potujočih knjižnic v sodobni družbi in o možnostih njihovega nadaljnjega razvoja. 

Posebna pozornost bo posvečena potujočim knjižnicam kot prostorom, kjer se odvijajo raznovrstne knjižnične storitve saj so bibliobusi več kot le vozila za prevoz knjig – so prostori učenja, srečevanja, pravljične sobe in informacijski centri, ki odpirajo vrata do znanja in kulture tistim, ki nimajo dostopa do stacionarnih knjižnic.    

24. Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића

Одбор Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића, на седници одржаној 16. априла 2024. године, у Народној библиотеци „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији, одлучио је да 24. Сусрети библиографа буду одржани 15. новембра 2024. године, у Великој сали Културног центра у Инђији.

Чланови Одбора Сусрета библиографа сагласили су се да се распише Јавни позив за достављање пријава радова за учешће на 24. Сусретима библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића. Научне и стручне радове из области библиографије заинтересовани аутори достављају најкасније до 30. септембра 2024. године, у потпуности придржавајући се Упутства ауторима Зборника радова Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића.

Чланови Одбора Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића једногласно су се сагласили да се распише Конкурс за Награду „Душан Панковић“. Награда „Душан Панковић додељује се појединцима за изузетна остварења у области српске библиографије и има за циљ афирмисање и промовисање библиографије, указивање на њену улогу и значај у култури, науци и друштву уопште. Право предлагања кандидата за Награду имају појединци, библиотеке и остале установе и организације из области културе и науке. (Правилник о Награди „Душан Панковић“ можете погледати овде).

Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића су стручно-научни скуп посвећен теоријским и практичним аспектима библиографије. Сусрети библиографа негују успомену на др Георгија Михаиловића, истакнутог српског библиографа. Циљеви Сусрета библиографа су афирмисање теорије, историје и праксе библиографије, истицање суштине и значаја библиографије, као извора информација и претпоставке бављења науком, те апострофирање места, улоге и важности библиографског рада са историјског, националног, културног и научног аспекта.

Организатор и домаћин Сусрета библиографа је Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић” у Инђији. Први скуп одржан је 1983. године и ове године одржава се двадесет четврти пут.

X Округли сто завичајних одељења - ПРИЈЕПОЉЕ

Јубиларни X Округли сто завичајних одељења је платформа да библиотекари, аутори, представе своју књигу/књиге које су настале као плод њиховог библиотечког истраживања и библиотечког виђења одређених завичајних тема. Инспирисани циљевима ИФЛА-е који подстичу и промовишу напредна знања у професији, желимо да се придружимо тим циљевима и окупимо библиотекаре који су уз високе библиотечко-истраживачке стандарде обрадили и публиковали одређене теме које се тичу завичајног окружења, а од користи су и најширој стручној-научној и културној заједници.

Посебан циљ округлог стола је да афирмишемо библиотечке завичајне фондове; да поспешимо библиотекаре и њихове истраживачке активности, као и да допринесемо савременом приступу сагледавања завичајних фондова. 

Библиотеке за одрживу будућност

 
Друштво библиотекара Републике Српске, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, објављује позив за достављање радова за учешће на XXIV стручном скупу Друштва библиотекара Републике Српске, који ће се одржати 25. и 26. априла 2024. године у Приједору. Тема најављеног скупа је Библиотеке за одрживу будућност.

Од историјског тренутка када су се појавиле, библиотеке и библиотекари су се трудили да сакупе, систематизују и знања и вјештине, и да их, као главни ресурс, пренесу генерацијама које долазе, не нарушавајући њихово право и слободу да та знања користе, унаприједе и ускладе са властитим животним околностима. Интелектуални ресурси данашњице, похрањени на полицама библиотека свијета или на глобалној мрежи,  коју претходне генерације нису могле ни замислити,  биће трагови на којима ће се градити  и обликовати неко ново доба са задатком да дода властиту сазнајну карику на циклусу који се понавља. Колекције знања и забиљежена искуства специјалних библиотека користе се и доприносе развоју и динамици у пословном свијету установа у оквиру којих се налазе.

Научнa интернационалнa конференцијa библиотекара „Библиотеке за боље сутра“.

Поводом 22. октобра Међународног дана библиотекара Народна библиотека Мостар одржаће, другу по реду, Научну интернационалну конференцију библиотекара под називом „Библиотеке за боље сутра“.

Конференција, која ће се одржати у периоду од 19.10. до 21.10.2023.године, има за циљ окупљање библиотекара из регије и размену искустава. Према речима организатора учешће је пријавило 90 стручњака и предавача из 60 различитих бибблиотека из Словеније, Северне Македоније, Хрватске, Србије, Црне, Босне и Херцеговине. Конференција ће обрадити 36 тема из хисторије библиотекарства, библиотерапије, дигитализације, креирања читалачких навика, као и теме о предностима и манама библиобуса и изградњи завичајне збирке.

Проект Хортикултурни библиотеки МК

Националната установа - Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола од 2017 година со поддршка од Министерство за култура во рамките на годишните програми, активно учествува во промоцијата на хортикултурните библиотеки, која со задоволство ја прифати поканата на иницијаторот Мирко С. Марковиќ, консултант библиотекар и менаџер на мрежата на хортикултурни библиотеки од Р. Србија, за воведување на нови иновативни библиотечни програми кои придонесуваат за поголема препознатливост и влијание во средината. Библиотеките во Македонија на тој начин стануваат дел од активностите на повеќе држави од регионот кој се дел од проектот.

За таа цел во Битола ќе се реализира настан кој ќе има за цел да ја прошири мрежата на хортикултурни библиотеки во државата преку претставување на успешни и иновативни библиотечни програми од регионот. Ќе бидат презентирани практични решенија и програми за анимација на сите возрасти и искуства на библиотеките учесници. Тоа е воедно и реализација на програмите поврзани со УНЕСКО Агенда 2030.

Сите учесници библиотекари ќе добијат сертификат за учество.

Настанот ќе се одржи на 04.09.2023 г. во просториите на библиотеката со почеток во 11 часот.

Сите дополнителни информации можете да ги добиете од:

Програмски раководител

М-р Јелена Петровска, библиотекар советник

Контакт телефон - 070565630

Позив IX Округли сто завичајних одељења

Библиотека „Вук Караџић“ Пријепоље организује

IX Округли сто завичајних одељења који ће се одржати
 30. јуна 2023. године.
Тема:
ПОРТРЕТ ЗАВИЧАЈНОГ ОДЕЉЕЊА МОЈЕ БИБЛИОТЕКЕ
(од зачетака до данас)
Вашу библиотеку, ваше завичајно одељење, позивамо да учествује у раду библиотечког стручног скупа

  • Циљ округлог стола је да афирмише библиотечке завичајне фондове; да поспеши њихове истраживачке активности као и да допринесе савременом приступу сагледавања завичајних фондова.
  • Радови са стручног скупа биће штампани у Зборник –  IX Округли сто завичајних одељења

БИБЛИОТЕКАРСТВО ПРЕД НОВИМ ИЗАЗОВИМА

 

Друштво библиотекара Републике Српске, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Народне и универз итетске библиотеке Републике Српске, објављује позив за достављање радова за учешће на XXI стручном скупу Друштва библиотекара Републике Српске, који ће се одржати 27. и 28. априла 2023. године, у Етно селу „Станишићи”, Бијељина.

Тема најављеног скупа је Библиотекарство пред новим изазовима.

Библиотеке су се кроз своје вијековно трајање мијењале и прилагођавале корисницима у настојању да пруже одговоре на сва људска  питања. Тек данас, када је друштво богато различитим изворима знања и информација и када је технологија постала неизоставни дио живота сваког појединца, на прави начин можемо сагледати како су се библиотеке раскошно прилагођавале сваком нашем напретку, кораку, идеји. Оне су наше завјетно памћење, чувари нашег постанка и трајања, узајамног уважавања и толеранције, доказ о томе колико је човјечанство расло и напредовало и колико су оне, неријетко рушене, спаљиване и уништаване, чак и као такве постале доказ неуништивости, само зато што што су носиле највећа знања цивилизације. Предвиђали су им нестанак са доласком сваког новог медија, али оне су опстајале. Данас, када смо са свих страна окружени информацијама и најсавременијом технологијом, можемо с правом рећи да библиотеке трају, јер су створене да се у борби за свој опстанак прилагођавају човјеку и да буду у служби знања, науке и истраживања... Да иду онолико далеко колико иде човјек, а увијек има даље и са човјеком и са библиотеком.

Одољеле су свим изазовима који су били. На крилима тог сазнања не сумњамо да ће одољети свим изазовима који нас очекују. Те изазове не можемо да замислимо једнако онако као што грешни дијаци нису могли да замисле технолошку еру у којој данас живимо...

Дубоко вјерујући да ће се библиотеке мијењати и прилагођавати ономе што доноси будућност са својим изазовима, организатори упућују позив ауторима да пријаву о учешћу, са образложењем до 2 500 карактера, доставе на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., најкасније до 10. марта 2023. године. Аутори прихваћених радова ће бити обавијештени до 31.марта 2023.

Примјере добре библиотечке теорије и праксе можете изложити у оквиру понуђених подтема:

  • Библиотеке као дигитални и креативни центри
  • Инкулузивна прилагодљивост библиотека
  • Професионално образовање и стручно усавршавање библиoтекара

Образац за пријаву 

POKRETNA KNJIŽNICA U SLUŽBI PROMICANJA KULTURE ČITANJA

Poiziv za 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa, s međunarodnim sudjelovanjem.

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u suradnji s Društvom knjižničara u Splitu te Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, kao domaćinom, organizira 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja, koji će se održati u petak i subotu, 26. i 27. svibnja 2023. godine u Splitu. Na ovom stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljujemo, uz domaće, zanimljive i renomirane goste i predavače iz Finske, Mađarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Na festivalu bibliobusa bit će predstavljeno desetak bibliobusa iz Hrvatske, a očekujemo i bibliobuse iz drugih zemalja.  Jezik skupa: hrvatski i engleski

Upute autorima izlaganja i postera: Tekst sažetka treba sadržavati do 250 riječi. Molimo autore da prilože prijevode svojih sažetaka, uključujući i podatke o autoru, na engleskom jeziku.
Rok za dostavu sažetaka: do 28. veljače 2023. godine putem obrasca za prijavu IZLAGANJA i POSTER IZLAGANJA
Pristigli sažetci prijavljenih izlaganja bit će pregledani od strane članova Programskog odbora Skupa, a obavijest o prihvaćenom izlaganju bit će autorima dostavljena e-poštom do 15. ožujka 2023. godine.

 Detljnije OVDJE.

DAN BAJKI I PRIČA

 

5. dan bajki i priča: z lonca coprnic (16.09.2022)

Mjesto održavanja: Dvor Veliki Tabor i OŠ Đure Prejca Desinić 11.10.2022

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije, Dvor Veliki Tabor i OŠ Đure Prejca Desinić

Program

Dođite u Dvor Veliki Tabor, najbajkovitije mjesto Hrvatskoga zagorja i sudjelujte u jedinstvenom događanju. Čekaju Vas pripovjedači, glumci, predavači, plesači i voditelji radionica. Jedna od radionica je i vođeno razgledavanje Dvora Veliki Tabor.

Sudionici skupa biraju radionice prilikom registracije.

Iz Zagreba će biti organiziran prijevoz autobusom do Velikog Tabora i natrag. Svi zainteresirani za organizirani prijevoz neka se što prije jave kolegici Keti Krpan na ovaj kontakt: //Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli./" style="font-size: 12px; color: rgb(113, 36, 92);">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Rok za prijavu: 7. 10. 2022.

Obrazac za prijavu

БИБЛИОНЕТ 2022

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” била је домаћин 16. стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Србије – БИБЛИОНЕТ 2022 који одржан у периоду од 8. до 10. септембра. Овогодишња тема „Библиотеке и доживотно учење” окупила је око 170 библиотечко-информационих стручњака из Србије, али и из региона. Интересовање учесника за ову тему показује да су библиотеке глобално препознате као најважније установе за развој и популаризацију културе читања, значаја и универзалне доступности књига и друге грађе важнe за формално и неформално образовање. Како би одговориле на ове високе захтеве и биле спремне да испуне образовне потребе корисника у свету у којем су промене свеобухватне и све брже, оне и саме морају бити отворене за непрекидно усвајање нових знања и вештина.

„ИKT ПУТOКАЗИ - KA САВРЕМЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Овогодишњег семинаар Интернет клуба који је код НБС акредитован са 6 бодова у.три сегмента упознаје полазнике са тренутним развојем и доступнм облицима ИКТ комуникација. Посебан аспект је примена ИКТ у комуникацијама реалног окружења библиотечке делатности. (Мапирање дигиталних комуникативних канала који већ постоје и доступни су, али се не користе.) У тренинг цњентру Интернет клуиба у хотелу Врујци, Бања Врујци, скуоп се одржава 31.05, 1-2.06.2022.
У три нивоа пресека стања, посебна пажња је усмерена могућности које у раду библиотека пружају; Г3, Г4 и Г5 мобилна мрежа, Андроид апликације, умрежавање. Семинар у први план поставља сврху комуникацијe библиотека са корисницима на нивоу друштвених мрежа: твитер – инстаграм – фејсбук – јамер – you tube …
Засебан сегмент чини сагледавање улоге библиотека у дигиталном добу, пре свега - дигиталној комуникацији. Детљније кликом на АГЕНДУ СКУПА.

Регионалната средба на хортикултурни библиотеки

Регионалната средба на хортикултурни библиотеки ќе се одржи во Битола од 19-21 април 2022. г. во организација на НУУБ „Св. Климент Охридски“.

Библиотеките од Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска и за прв пат од Црна Гора, ќе имаат прилика да разменат искуства, како и да осмислат понатамошни активности кои ќе ги унапредат програмите на библиотеките и ќе овозможат ширење на хортикултурната библиотечна мрежа.

Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од 2017 г. активно учествува во промоцијата на хориткултурни библиотеки и со задоволство ја прифати поканата на иницијаторот Мирко С. Марковиќ, библиотекар советник и управител на регионалната мрежа, за организација на Регионалниот собир на хортикултурни библиотеки.

СЕМИНАР 27-28 АПРИЛ 2022 –ТРЕБИЊЕ

download.jpgСтручно усавршавања библиотекара Републике Српске карактерише стално трагање за иновативним библиотекарским знањима, али и остваривањима у свијету установљеним стандардима. Широк распон библиотечког дјеловања од школских, високошколских и народних библиотека условио је значај тимског дјеловања библиотечке струке у цјелини. Зато Друштво библиотекара сваке године организује семинар ради стручног усавршавања библиотекара и бољег сагледавања стања у библиотекарство код нас и у свијету.

Семинара ће се одржати у хотелу «Леотар» у Требињу, 27-28 априла 2022.г.

Теме семинара:(види кликом на наслов текста)

Вториот форум на библиотечна унија на земјите од ЦИЕ и НР Кина

ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје е членка на „Библиотечна унија на земјите од ЦИЕ и НР Кина“ од 2018 година кога беше одржан Првиот Форум на унијата во градот Ханџу НР Кина, во Градската библиотека, каде се наоѓа Секретаријатот на Библиотечната унија.
Библиотечната унија е дел од меѓународната соработка на Унијата на земјите од ЦИЕ и НР Кина и центарот за културна соработка на земјите од Унијата со центар во Скопје.
Вториот форум на библиотечна унија на земјите од ЦИЕ и НР Кина како дел од меѓународната годишна програма на Министерството за култура на Македонија и годишната програма на културни настани на Град Скопје се одржува на 13 и 14 октомври 2021 година во ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје.
На настанот ќе бидат претставени национални, градски, универзитетски библиотеки од земји членки на унијата потписнички на Декларацијата за културна соработка, како и претставници од библиотеките од Македонија.

15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 9. festival hrvatskih bibliobusa

Pokretne knjižnice – prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa
Prva obavijest o prijavi za 15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 9. festival hrvatskih bibliobusa -  online konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem, koja će se održati putem Zooma, 8. i 9. lipnja 2021. godine. 
Organizatori ove konferencije su Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.
Sve prijave vrše se putem web stranica HKD-a na linku:
Članovi Programskog i organizacijskog odbora: Nika Čabrić, Iva Grković, Vedrana Lugić, Klaudija Mandić, Verena Tibljaš, Vladimir Vranješević, Ljiljana Vugrinec
Obratite pažnju: 
Rok za prijavu prijavu sudjelovanja s izlaganjem je 30. travnja 2021. godine putem online obrasca.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja je 20. svibnja 2021. godine putem online obrasca.
Osoba za kontakt: Nika Čabrić mob.: +385 99 4694 510; e-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 

„Biblioteke na internetu tokom pandemije COVID 19“.

U dane 22,23 i 24. septembra 2020. godine, na Zlatiboru i u Čajetini organuzovan je stručni skup „Biblioteke na internetu tokom pandemije COVID 19“. Organizatori su Internet klub (sektor za biblioteke,arhive i muzeje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, bibliotekom "Ljubiša R.Đenić" iz Čajetine), 
Realizaciju projekta su obeležila on line mix izlaganja ( sa međunarodnim učešćem - Hrvatska, S.Makedonija, BiH - R. Srpska )  u kombinaciji sa moderatoskim vođenjem i panelima iz e čitaonice biblioteke na Zlatiboru u  novom Кulturnom centru. Sa stručne strane je podržala Кatedra za bibliotekarstvo Pedagoškog fakulteta u Somboru, Univerziteta u Novom sadu. Urednički tim: Dr Željko Vučković,dekan PFS,  dr Gordana Rudić,šef katedre za bibliotekarstvo PFS,  Laslo Blašković , direktor NBS, Jasmina Ninkov, direktor BGB, Mirko S.Marković, INternet klub Srbije.
Finansijski je projekat sponzorski podržao RNIDS 'Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije".
 
 

Stručni skup - Strip u knjižnicama

http://knjiznice.nsk.hr/vinkovci/wp-content/uploads/sites/5/2021/02/Strip-u-knjiznicama-600x535.jpgStručni skup Strip u knjižnicama trebao se održati 2020. godine, ali odgođen je zbog epidemiološke situacije. Održat će se online (putem Zoom-a) u četvrtak, 15. travnja (aprila) 2021. godine.
Strip je marginalizirana umjetnost kojoj treba ustupiti i više vremena i prostora za prezentaciju i popularizaciju. Ovim Skupom želimo pokazati kako je strip jednako vrijedna umjetnost i kako ne koristi samo za zabavu već i za učenje kako kroz školu tako i za cjeloživotno učenje.
Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci za veliku 145. obljetnicu postojanja odabrala je temu strip zato što su Vinkovci poznati po strip-autorima (Dubravko Mataković, Krešimir Zimonić, Nenad Barinić, Miron Milić i mnogi drugi) i manifestaciji Salon stripa, koja se održavala dugi niz godina. Na ovom Skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, zanimljivi predavači i gosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije itd.  Mjesto održavanja: online Zoom
Organizator: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci Financijska potpora: Ministarstvo kulture RH i Grad Vinkovci
DETALJNIJE KLIKOM NA PLAKAT