Produkcija

Научнa интернационалнa конференцијa библиотекара „Библиотеке за боље сутра“.

Поводом 22. октобра Међународног дана библиотекара Народна библиотека Мостар одржаће, другу по реду, Научну интернационалну конференцију библиотекара под називом „Библиотеке за боље сутра“.

Конференција, која ће се одржати у периоду од 19.10. до 21.10.2023.године, има за циљ окупљање библиотекара из регије и размену искустава. Према речима организатора учешће је пријавило 90 стручњака и предавача из 60 различитих бибблиотека из Словеније, Северне Македоније, Хрватске, Србије, Црне, Босне и Херцеговине. Конференција ће обрадити 36 тема из хисторије библиотекарства, библиотерапије, дигитализације, креирања читалачких навика, као и теме о предностима и манама библиобуса и изградњи завичајне збирке.

Проект Хортикултурни библиотеки МК

Националната установа - Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола од 2017 година со поддршка од Министерство за култура во рамките на годишните програми, активно учествува во промоцијата на хортикултурните библиотеки, која со задоволство ја прифати поканата на иницијаторот Мирко С. Марковиќ, консултант библиотекар и менаџер на мрежата на хортикултурни библиотеки од Р. Србија, за воведување на нови иновативни библиотечни програми кои придонесуваат за поголема препознатливост и влијание во средината. Библиотеките во Македонија на тој начин стануваат дел од активностите на повеќе држави од регионот кој се дел од проектот.

За таа цел во Битола ќе се реализира настан кој ќе има за цел да ја прошири мрежата на хортикултурни библиотеки во државата преку претставување на успешни и иновативни библиотечни програми од регионот. Ќе бидат презентирани практични решенија и програми за анимација на сите возрасти и искуства на библиотеките учесници. Тоа е воедно и реализација на програмите поврзани со УНЕСКО Агенда 2030.

Сите учесници библиотекари ќе добијат сертификат за учество.

Настанот ќе се одржи на 04.09.2023 г. во просториите на библиотеката со почеток во 11 часот.

Сите дополнителни информации можете да ги добиете од:

Програмски раководител

М-р Јелена Петровска, библиотекар советник

Контакт телефон - 070565630

Позив IX Округли сто завичајних одељења

Библиотека „Вук Караџић“ Пријепоље организује

IX Округли сто завичајних одељења који ће се одржати
 30. јуна 2023. године.
Тема:
ПОРТРЕТ ЗАВИЧАЈНОГ ОДЕЉЕЊА МОЈЕ БИБЛИОТЕКЕ
(од зачетака до данас)
Вашу библиотеку, ваше завичајно одељење, позивамо да учествује у раду библиотечког стручног скупа

  • Циљ округлог стола је да афирмише библиотечке завичајне фондове; да поспеши њихове истраживачке активности као и да допринесе савременом приступу сагледавања завичајних фондова.
  • Радови са стручног скупа биће штампани у Зборник –  IX Округли сто завичајних одељења

БИБЛИОТЕКАРСТВО ПРЕД НОВИМ ИЗАЗОВИМА

 

Друштво библиотекара Републике Српске, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Народне и универз итетске библиотеке Републике Српске, објављује позив за достављање радова за учешће на XXI стручном скупу Друштва библиотекара Републике Српске, који ће се одржати 27. и 28. априла 2023. године, у Етно селу „Станишићи”, Бијељина.

Тема најављеног скупа је Библиотекарство пред новим изазовима.

Библиотеке су се кроз своје вијековно трајање мијењале и прилагођавале корисницима у настојању да пруже одговоре на сва људска  питања. Тек данас, када је друштво богато различитим изворима знања и информација и када је технологија постала неизоставни дио живота сваког појединца, на прави начин можемо сагледати како су се библиотеке раскошно прилагођавале сваком нашем напретку, кораку, идеји. Оне су наше завјетно памћење, чувари нашег постанка и трајања, узајамног уважавања и толеранције, доказ о томе колико је човјечанство расло и напредовало и колико су оне, неријетко рушене, спаљиване и уништаване, чак и као такве постале доказ неуништивости, само зато што што су носиле највећа знања цивилизације. Предвиђали су им нестанак са доласком сваког новог медија, али оне су опстајале. Данас, када смо са свих страна окружени информацијама и најсавременијом технологијом, можемо с правом рећи да библиотеке трају, јер су створене да се у борби за свој опстанак прилагођавају човјеку и да буду у служби знања, науке и истраживања... Да иду онолико далеко колико иде човјек, а увијек има даље и са човјеком и са библиотеком.

Одољеле су свим изазовима који су били. На крилима тог сазнања не сумњамо да ће одољети свим изазовима који нас очекују. Те изазове не можемо да замислимо једнако онако као што грешни дијаци нису могли да замисле технолошку еру у којој данас живимо...

Дубоко вјерујући да ће се библиотеке мијењати и прилагођавати ономе што доноси будућност са својим изазовима, организатори упућују позив ауторима да пријаву о учешћу, са образложењем до 2 500 карактера, доставе на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., најкасније до 10. марта 2023. године. Аутори прихваћених радова ће бити обавијештени до 31.марта 2023.

Примјере добре библиотечке теорије и праксе можете изложити у оквиру понуђених подтема:

  • Библиотеке као дигитални и креативни центри
  • Инкулузивна прилагодљивост библиотека
  • Професионално образовање и стручно усавршавање библиoтекара

Образац за пријаву 

POKRETNA KNJIŽNICA U SLUŽBI PROMICANJA KULTURE ČITANJA

Poiziv za 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa, s međunarodnim sudjelovanjem.

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u suradnji s Društvom knjižničara u Splitu te Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, kao domaćinom, organizira 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja, koji će se održati u petak i subotu, 26. i 27. svibnja 2023. godine u Splitu. Na ovom stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljujemo, uz domaće, zanimljive i renomirane goste i predavače iz Finske, Mađarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Na festivalu bibliobusa bit će predstavljeno desetak bibliobusa iz Hrvatske, a očekujemo i bibliobuse iz drugih zemalja.  Jezik skupa: hrvatski i engleski

Upute autorima izlaganja i postera: Tekst sažetka treba sadržavati do 250 riječi. Molimo autore da prilože prijevode svojih sažetaka, uključujući i podatke o autoru, na engleskom jeziku.
Rok za dostavu sažetaka: do 28. veljače 2023. godine putem obrasca za prijavu IZLAGANJA i POSTER IZLAGANJA
Pristigli sažetci prijavljenih izlaganja bit će pregledani od strane članova Programskog odbora Skupa, a obavijest o prihvaćenom izlaganju bit će autorima dostavljena e-poštom do 15. ožujka 2023. godine.

 Detljnije OVDJE.

DAN BAJKI I PRIČA

 

5. dan bajki i priča: z lonca coprnic (16.09.2022)

Mjesto održavanja: Dvor Veliki Tabor i OŠ Đure Prejca Desinić 11.10.2022

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije, Dvor Veliki Tabor i OŠ Đure Prejca Desinić

Program

Dođite u Dvor Veliki Tabor, najbajkovitije mjesto Hrvatskoga zagorja i sudjelujte u jedinstvenom događanju. Čekaju Vas pripovjedači, glumci, predavači, plesači i voditelji radionica. Jedna od radionica je i vođeno razgledavanje Dvora Veliki Tabor.

Sudionici skupa biraju radionice prilikom registracije.

Iz Zagreba će biti organiziran prijevoz autobusom do Velikog Tabora i natrag. Svi zainteresirani za organizirani prijevoz neka se što prije jave kolegici Keti Krpan na ovaj kontakt: //Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli./" style="font-size: 12px; color: rgb(113, 36, 92);">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Rok za prijavu: 7. 10. 2022.

Obrazac za prijavu

БИБЛИОНЕТ 2022

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” била је домаћин 16. стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Србије – БИБЛИОНЕТ 2022 који одржан у периоду од 8. до 10. септембра. Овогодишња тема „Библиотеке и доживотно учење” окупила је око 170 библиотечко-информационих стручњака из Србије, али и из региона. Интересовање учесника за ову тему показује да су библиотеке глобално препознате као најважније установе за развој и популаризацију културе читања, значаја и универзалне доступности књига и друге грађе важнe за формално и неформално образовање. Како би одговориле на ове високе захтеве и биле спремне да испуне образовне потребе корисника у свету у којем су промене свеобухватне и све брже, оне и саме морају бити отворене за непрекидно усвајање нових знања и вештина.

„ИKT ПУТOКАЗИ - KA САВРЕМЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Овогодишњег семинаар Интернет клуба који је код НБС акредитован са 6 бодова у.три сегмента упознаје полазнике са тренутним развојем и доступнм облицима ИКТ комуникација. Посебан аспект је примена ИКТ у комуникацијама реалног окружења библиотечке делатности. (Мапирање дигиталних комуникативних канала који већ постоје и доступни су, али се не користе.) У тренинг цњентру Интернет клуиба у хотелу Врујци, Бања Врујци, скуоп се одржава 31.05, 1-2.06.2022.
У три нивоа пресека стања, посебна пажња је усмерена могућности које у раду библиотека пружају; Г3, Г4 и Г5 мобилна мрежа, Андроид апликације, умрежавање. Семинар у први план поставља сврху комуникацијe библиотека са корисницима на нивоу друштвених мрежа: твитер – инстаграм – фејсбук – јамер – you tube …
Засебан сегмент чини сагледавање улоге библиотека у дигиталном добу, пре свега - дигиталној комуникацији. Детљније кликом на АГЕНДУ СКУПА.

Регионалната средба на хортикултурни библиотеки

Регионалната средба на хортикултурни библиотеки ќе се одржи во Битола од 19-21 април 2022. г. во организација на НУУБ „Св. Климент Охридски“.

Библиотеките од Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска и за прв пат од Црна Гора, ќе имаат прилика да разменат искуства, како и да осмислат понатамошни активности кои ќе ги унапредат програмите на библиотеките и ќе овозможат ширење на хортикултурната библиотечна мрежа.

Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од 2017 г. активно учествува во промоцијата на хориткултурни библиотеки и со задоволство ја прифати поканата на иницијаторот Мирко С. Марковиќ, библиотекар советник и управител на регионалната мрежа, за организација на Регионалниот собир на хортикултурни библиотеки.

СЕМИНАР 27-28 АПРИЛ 2022 –ТРЕБИЊЕ

download.jpgСтручно усавршавања библиотекара Републике Српске карактерише стално трагање за иновативним библиотекарским знањима, али и остваривањима у свијету установљеним стандардима. Широк распон библиотечког дјеловања од школских, високошколских и народних библиотека условио је значај тимског дјеловања библиотечке струке у цјелини. Зато Друштво библиотекара сваке године организује семинар ради стручног усавршавања библиотекара и бољег сагледавања стања у библиотекарство код нас и у свијету.

Семинара ће се одржати у хотелу «Леотар» у Требињу, 27-28 априла 2022.г.

Теме семинара:(види кликом на наслов текста)

Вториот форум на библиотечна унија на земјите од ЦИЕ и НР Кина

ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје е членка на „Библиотечна унија на земјите од ЦИЕ и НР Кина“ од 2018 година кога беше одржан Првиот Форум на унијата во градот Ханџу НР Кина, во Градската библиотека, каде се наоѓа Секретаријатот на Библиотечната унија.
Библиотечната унија е дел од меѓународната соработка на Унијата на земјите од ЦИЕ и НР Кина и центарот за културна соработка на земјите од Унијата со центар во Скопје.
Вториот форум на библиотечна унија на земјите од ЦИЕ и НР Кина како дел од меѓународната годишна програма на Министерството за култура на Македонија и годишната програма на културни настани на Град Скопје се одржува на 13 и 14 октомври 2021 година во ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје.
На настанот ќе бидат претставени национални, градски, универзитетски библиотеки од земји членки на унијата потписнички на Декларацијата за културна соработка, како и претставници од библиотеките од Македонија.

15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 9. festival hrvatskih bibliobusa

Pokretne knjižnice – prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa
Prva obavijest o prijavi za 15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 9. festival hrvatskih bibliobusa -  online konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem, koja će se održati putem Zooma, 8. i 9. lipnja 2021. godine. 
Organizatori ove konferencije su Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.
Sve prijave vrše se putem web stranica HKD-a na linku:
Članovi Programskog i organizacijskog odbora: Nika Čabrić, Iva Grković, Vedrana Lugić, Klaudija Mandić, Verena Tibljaš, Vladimir Vranješević, Ljiljana Vugrinec
Obratite pažnju: 
Rok za prijavu prijavu sudjelovanja s izlaganjem je 30. travnja 2021. godine putem online obrasca.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja je 20. svibnja 2021. godine putem online obrasca.
Osoba za kontakt: Nika Čabrić mob.: +385 99 4694 510; e-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 

„Biblioteke na internetu tokom pandemije COVID 19“.

U dane 22,23 i 24. septembra 2020. godine, na Zlatiboru i u Čajetini organuzovan je stručni skup „Biblioteke na internetu tokom pandemije COVID 19“. Organizatori su Internet klub (sektor za biblioteke,arhive i muzeje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, bibliotekom "Ljubiša R.Đenić" iz Čajetine), 
Realizaciju projekta su obeležila on line mix izlaganja ( sa međunarodnim učešćem - Hrvatska, S.Makedonija, BiH - R. Srpska )  u kombinaciji sa moderatoskim vođenjem i panelima iz e čitaonice biblioteke na Zlatiboru u  novom Кulturnom centru. Sa stručne strane je podržala Кatedra za bibliotekarstvo Pedagoškog fakulteta u Somboru, Univerziteta u Novom sadu. Urednički tim: Dr Željko Vučković,dekan PFS,  dr Gordana Rudić,šef katedre za bibliotekarstvo PFS,  Laslo Blašković , direktor NBS, Jasmina Ninkov, direktor BGB, Mirko S.Marković, INternet klub Srbije.
Finansijski je projekat sponzorski podržao RNIDS 'Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije".
 
 

Stručni skup - Strip u knjižnicama

http://knjiznice.nsk.hr/vinkovci/wp-content/uploads/sites/5/2021/02/Strip-u-knjiznicama-600x535.jpgStručni skup Strip u knjižnicama trebao se održati 2020. godine, ali odgođen je zbog epidemiološke situacije. Održat će se online (putem Zoom-a) u četvrtak, 15. travnja (aprila) 2021. godine.
Strip je marginalizirana umjetnost kojoj treba ustupiti i više vremena i prostora za prezentaciju i popularizaciju. Ovim Skupom želimo pokazati kako je strip jednako vrijedna umjetnost i kako ne koristi samo za zabavu već i za učenje kako kroz školu tako i za cjeloživotno učenje.
Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci za veliku 145. obljetnicu postojanja odabrala je temu strip zato što su Vinkovci poznati po strip-autorima (Dubravko Mataković, Krešimir Zimonić, Nenad Barinić, Miron Milić i mnogi drugi) i manifestaciji Salon stripa, koja se održavala dugi niz godina. Na ovom Skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, zanimljivi predavači i gosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije itd.  Mjesto održavanja: online Zoom
Organizator: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci Financijska potpora: Ministarstvo kulture RH i Grad Vinkovci
DETALJNIJE KLIKOM NA PLAKAT

IFLA претконференција у Београду

IFLA претконференција, у коорганизацији са IFLA Секцијом за завичајну историју и генеалогију и IFLA Секцијом за Азију и Океанију, ове године одржава у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ 21. и 22. августа 2019.
Главне теме претконференције су:
Библиотеке као посредници, ствараоци и партнери у подизању културолошке свести и разумевања заједнице,
Завичајна историја и генеалогија у мултиетничким друштвима, утицај генетског мапирања и дигиталних извора.
Уколико желите да представите рад на претконференцији, рок за слање сажетака је 15. април 2019.
Како би се подстакла интеракција и разговор током сесија, користићемо модел кратких презентација тзв. “lightning talk” и дискусије у малим групама.
Учешће је бесплатно и отворено за све, али је број места ограничен: пријавите се што пре!
Више информација можете наћи на сајту претконференције http://www.unilib.rs/ifla-2019/?lang=sr

 

IFBК - Međunarodni kongres mobilnih biblioteka u Hannoveru 2019

Po prvi put, "Fahrbibliothekskongress " u Nemačkoj bibliotečkoj asocijaciji (dbv), u saradnji sa Fondacijom  VGH-Stiftung i Gradom Hanoverom, organizuje međunarodni simpozijum za mobilne biblioteke. Pored raznovrsnog programa predavanja, fokus je na tematsko-specifičnoj razmeni između zaposlenih u mobilnim bibliotekama i šarenom programu događaja za širu javnost u centru grada Donje Saksonije.
Simpozijum  6/7. Septembra 2019 će uključivati predavanja i diskusije o trenutnoj situaciji u mobilnim bibliotekama, kao i budućim perspektivama.
Predavanja o vozačkim bibliotekama u Češkoj, Islandu, Portugalu, Finskoj i Švajcarskoj pružaju uvid u rad izvan nacionalnih granica.
Fahrbibliothekstreffen i "book bus parti" u Goseriede u subotu, 7. septembra 2019. godine
Mobilne biblioteke stručnjaci smatraju ne samo egzotičnim - ponekad čak i umirućim zastarelim vrstama. Fahrbibliothekstreffen u centru Hanovera nudi mogućnost da se suprotstavi ovom utisku i predstavi raznolikost, efikasnost i modernost mobilnih biblioteka široj javnosti.

ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0

Развој технологије приморава јавне библиотеке да обезбедe лак приступ путем интернета веб страницама библиотеке и других дигиталних садржаја. Ова чињеница је незаобилазна и за кориснике библиотека и за  библиотекаре који треба да томе прилагоде организацију библиотечких услуга и  рада. Морају се предвидети  услуге комплатибилне тренутним трендовима понуде и потрошње дигиталних информација. Интернет клуб, сектор за библиотеке, архиве и музеје ,  зато у 2019. години организује  програм сталног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0. Централни међународни семинар/тренинг  ће бити одржан 4.5 и 6. јуна 2019.  у тренинг центру Интернет клуба у хотелу ВРУЈЦИ, Бања Врујци, Србија. 

Аутори и реализатори:  Мирко  С.Марковић и Весна Црнковић

IFLA CPDWL u Zagrebu

IFLA CPDWL predkonferencija Librarians and information professionals as (pro)motors of change: immersing, including and initiating digital transformation for smart societies održat će se od 20. do 21. kolovoza 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Organizatori međunarodne konferencije su IFLA-ina Sekcija za stalno stručno usavršavanje i učenje na radu (IFLA CPDWL), Hrvatsko knjižničarsko društvo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Knjižnice grada Zagreba.

VAŽNI DATUMI:

Dostava sažetaka izlaganja: 25. veljače 2019. - Obavijest o prihvaćanju sažetka: 18. ožujak 2019. - Dostava radova: 1. srpanj 2019.  -  Datum održavanja konferencije: 20.-21. kolovoz 2019.

СКУПОВИ

 

SKUP DRUŠTVA BIBLIOTEKARA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

U Maglaju je 13.marta 2019.godine održan Prvi stručni skup Društva bibliotekara Federacije BiH, a pod nazivom „Saradnja i umrežavanje : novi početak“.Skupu je prisustvovalo 97 bibliotekara/knjižničara iz javnih, specijalnih, školskih i fakultetskih biblioteka. U prvom dijelu programa riječ je bila o perspektivama i razvoju bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini, te o hortikulturnim e-bibliotekama. Predavači su bili istaknuti stručnjaci prof.dr. Lejla Kodrć-Zaimović /Filozofski fakultet Sarajevo/, Narcisa Puljek - Bubrić , voditeljica Biblioteke pri Bošnjačkom institutu Fondacije „Adil Zulfikarpšić“ Sarajevo, Samir Muminović, prof. /Medžlis Maglaj/, Mirko Marković, bibliotekar savjetnik /Internacionalni konsultant za bibliotekarstvo/ Beograd, mr.sc. Nina Bunjevac Salkić, direktorica Biblioteke u Maglaju, Amina Abdulahović, bibliotekarka u Školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, te Senad Čišija, direktor Biblioteke u Kaknju.

ПОЗИВ ЗА СЕМИНАР 18-19 АПРИЛ 2019 –ТЕСЛИЋ

Друштво библиотекара Републике Српске сваке године организује семинар ради стручног усавршавања библиотекара и бољег сагледавања стања у библиотекарство код нас и у свијету. Теме семинара:

-ЗАВИЧАЈНИ И ПОСЕБНИ ФОНДОВИ,СПОЈ ТРАДИЦИЈЕ И САВРЕМЕНИХ ТОКОВА У БИБЛИОТЕКАМА

-КОМУНИКАЦИЈА И ИНТЕРАКЦИЈА У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

-МЈЕСТО ВИСОКОШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА У СВИЈЕТЛУ МОДЕРНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Основни циљ семинара је одржати коннуитет окупљања и повезивања библиотекара који се баве проблематиком завичајних збирки.Размјенити искуства везаних уз дигатилизацију завичајних збирки и популаризација завичајне збирке у јавности. Циљ семинара јесте размјена мишљења и идеја ,стручних знања и примјера добре праксе за даљи квалитетни развој струке на подручју рада са корисницима. Улога школских библиотекара у подстицању читање и комуникације,информационе писмености и пружање подршке њиховом цјелокупном васпитно образовном процесу без адекватно опремљене школске библиотеке.

Позивамо колеге из сусједних држава и иностранства да представе примјере добре праксе, пројекте чија је реализација у току, планове за будућност или једноставно били који аспект примјене информационо-комуникацијских технологија која за циљ имају боље пословање библиотека и квалитетнију услугу за кориснике.

Пријава радова до 15. фебруара 2019. године  на мејл Друштва Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.,након чега  ће се одабрати најбољи. Одабир се врши на основу сажетка од 500 ријечи или 3500 карактера са размацима и напиасаног рада у цјелини.Списак одабраних радова биће објављен до 20 марта 2019

 

Poziv za prijavu izlaganja za konferenciju NSK o sistemskome knjižničarstvu

(3. konferencija korisnika Integriranoga knjižničnog sustava NSK)

Семинара ће се одржати у хотелу «Кардиал» у Теслићу 18-19 априла 2019.г.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira konferenciju Sistemsko knjižničarstvo: knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju, koja će se, uz novčanu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održati 3. i 4. prosinca 2018. godine, i to u sklopu redovite godišnje otvorene konferencije korisnika Integriranoga knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja.

Konferencija Sistemsko knjižničarstvo: knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju podjednako je namijenjena stručnjacima praktičarima, ali i znanstvenicima iz područja knjižnične znanosti, informacijskih i komunikacijskih znanosti, informatike te drugih znanstvenih područja, a posebno se vrednuje interdisciplinarni te transdisciplinarni pristup obradi tema te suradnji među predavačima. Konferencija je usmjerena na područje razvoja i primjene informacijskih sustava te segment digitalne transformacije knjižnica i baštinskih ustanova

“Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2018”

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa “Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2018” održaće se 24. i 25. maja u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, sa početkom u 10 sati.Na otvaranju Konferencije će govoriti: Igor Vučinić, sekretar Ministarstva kulture Crne Gore, Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.Svoje radove će izlagati 33 učesnika, odnosno, njih 20 prvog, a 13 učesnika drugog dana. Nakon svih izlaganja, učesnicima će biti podijeljeni sertifikati

Međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatsko knjižničarsko društvo uz podršku IFLA-e organizuju prvu međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama - Lets Go Green! u studenom 2018. godine. Ona je prva  takve vrsta u svijetu i nastoji stvoriti smjernice i uvjete koji pomažu knjižnicama da komuniciraju zelenim sadržajem i programima, promoviraju i unaprjeđuju svijest samih komunikatora o očuvanju okoliša i održivom razvoju i jačanju postojeće suradnje među institucijama koje dijele isto područje interesa razmjenjujući uvid u trenutne i predviđene socio-ekonomske učinke svojih programa na korisnike.

Suorganizator konferencije je Hrvatsko knjižničarsko društvo - Radna skupina za zelene knjižnice, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

IGRAJMO SE RADEĆI - RADIMO IGRAJUĆI SE

 

Internet klub (naučni i BAM sektor) organizuje u 6, 7, 8.  juna 2017.  21. SEMINAR VIRTUELNE BIBLIOTEČKE MREŽE  (u Banji Vrujci) o IFLA i ALA aktuelnim trendovima u svetu bibliotekarstva koji na interaktivan način pruža upoznavanje sa osnovnim principima korišćenja igara i gejmifikacije za unapređenje poslovanja u bibliotekama. Predavači za oblast GAMIFICATION su sertifikovani kod THE WARTON SCHOOL UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA. Za gosta predavača predviđena je Mary Broussard,predavač na LYCOMING COLLEGE (since 1812) of Central Pennsylvania. 
SEMINAR je sertifikovan sa: 6 bodova NBS + 2 EU Telehaz trendszer.
Obaveštenja i prijave: 060 361 63 52 - elektronska  pošta- Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Влези во нов свет

Активностите ќе започнат со медиумска кампања (документарен филм и промотивно видео) постери, делење на флаери и граничници на книги во сите јавни библиотеки во Макеоднија, со цел да се запознае пошироката публика со идејата и концептот на настанот.
Во рамките на кампањата, на 6 ти април 2017 год., на Скопски саем во рамките на Саемот за книга ќе се одржи тематски форум: Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницатакој е дел од иницијативата на EIFL-PLIP[1] за Балканот за 2015-2016. На форумот  ќе бидат поканети да земат учество претставници од Министерството за култура, директори на библиотеки, библиотекари, претставници од амбасади, од бизнис секторот, ИТ компании, фондации и невладини организации. На форумот ќе земат учество претставници од Бугарија и Србија кои со колегите од Македонија ќе ги споделат своите искуства, знаења и добри практики во насока на воведување на иновативност во библиотечното работење.

КЊИГА,ВИЗИЈА СТВАРНОСТ

 

Друштво библиотекара РС  организује семинар у Хотелу «Бистрица» Јахорина 20 и 21 априла 2017 год.  – КЊИГА,ВИЗИЈА СТВАРНОСТ,  са следећим под темама:
 
-БИБЛИОТЕКА,ФИЗИЧКИ,ВИРТУЕЛНИ И ПРАВНИ ПРОСТОР ЗА КОРИСНИЧКЕ УСЛУГЕ
-УЛОГА И ЗАДАТАК БИБЛИОТЕКА У ПРОМЈЕНЉИВОМ ОКРУЖЕЊУ.
 
Основни циљ семинара јесте да се укаже на могућу употребу доступних технологија и производа на основу којих је могуће пружање додатних услуга корисницима библиотека уз максималну рационализацију коришћења постојећих и заједничког планирања будућих ресурса.

13.OKRUGLI STOL i 7. FESTIVAL HRVATSKIH BIBLIOBUSA

 

Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Komisijom za narodne knjižnice HKD-a i Društvom bibliotekara Istre te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula kao domaćinom organizira 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 7. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu? koji će se održati u petak, 12. svibnja 2017. godine u Puli.

CILJEVI SKUPA:

  1. popularizirati djelatnost pokretnih knjižnica i poticati razvoj postojećih, kao i osnivanje novih službi u županijama koje ih još nemaju
  2. omogućiti specijalizirano stručno usavršavanje knjižničara na temu pokretnih knjižnica i razmjenu iskustava među zaposlenicima bibliobusnih službi
  3. iskoristiti međunarodna iskustva te uspostaviti partnerstva
  4. predstaviti javnosti i sudionicima skupa hrvatske bibliobuse te kroz festival bibliobusa kao svojevrsnu medijsku atrakciju promicati djelatnost i zadaće ne samo pokretnih knjižnica, već i narodnih knjižnica u cjelini
  5. održati kontinuitet stručnog okupljanja i predstavljanja službi pokretnih knjižnica u Hrvatskoj radi unapređivanja njihovog rada i promidžbe u javnosti.

 „Nova, neobična, inspirativna... knjižnica“

 
Mjesto održavanja: Hotel „Panonija“, Sisak 06.04. - 07.04.2017
Organizator: Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak
Tema Skupa: s korisnicima, za korisnike - neobično, neuobičajeno, inovativno u knjižničnim uslugama i aktivnostima
Knjižnice se sve više okreću inovativnim, neobičnim i neuobičajenim knjižničnim uslugama kako bi zadržale stare korisnike, privukle nove te vrlo jasno osnivačima i zajednicama u kojima i za koje djeluju pokazale kako je njihova uloga u kulturnom, stručnom i profesionalnom životu od velike važnosti za razvoj i napredak, ne samo lokalnih zajednica već i društva u cjelini.
Knjižnice to ostvaruju prateći nove pravce koji se pojavljuju u knjižničnim uslugama u Hrvatskoj i svijetu, uspješno se noseći sa izazovima koje donose nove tehnologije i pomak usluga u mrežno okruženje, osmišljavanjem i implementacijom novih aktivnosti i usluga u suradnji s kolegama, udrugama, različitim ustanovama, osnivačima, ali i samim korisnicima.
Stručnim skupom želi se omogućiti knjižničarima iz svih vrsta knjižnica u Republici Hrvatskoj i šire da stručnu zajednicu upoznaju s inovativnim, neuobičajenim ili neobičnim projektima koji su uspješno implementirani u usluge knjižnica što će, u konačnici, rezultirati razmjenom iskustava i ideja te širenjem uspješnih projekata na druge knjižnice.
 
Izlaganja: plenarna i posterska izlaganja
Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 5. ožujka 2017.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 26. ožujka 2017.
Kotizacija (uključuje materijale i osvježenja u pauzama): 100,00 kn
 

Društveno odgovorna knjižnica: proaktivna, angažirana i kritička?

ponedjeljak, 12. prosinca 2016. - Multimedijalna dvorana, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Ulica slobode 2.
Organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split  Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

O temi stručnog skupa: Od knjižnica se očekuje da u informacijskom društvu promijene shvaćanje svoje tradicionalne uloge kao ustanova koje posuđuju građu i pružaju informacijsko-referalne usluge te da pozitivno doprinose socijalno-političkom životu građana u područjima poput cjeloživotnog učenja, društvene isključenosti i aktivnog građanstva.  Ciljevi: Detektirati smjer kretanja knjižnica unutar trenutnog društvenog, političkog i ekonomskog konteksta; Preispitati vrijednosti i uloge knjižnica u kontekstu suvremene socijalne zbilje: neoliberalni kapitalizam i konzumerističko društvo, cjeloživotno učenje, novi oblici pismenosti, novi oblici knjige te društvena pravednost u dostupnosti knjižnicama i informacijama;   Skup je namijenjen: skup je namijenjen je informacijskim stručnjacima i knjižničarima svih vrsta knjižnica, kao i djelatnicima u drugim organizacijama bez obzira na fokus njihovog djelovanja (udruge, obrazovne institucije…) te svim zainteresiranima za ovu tematiku.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 10. 12. 2016.

Kontakt:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tel: (+  385)21/685 029

20. Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића

Двадесети Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића биће одржани 18. новембра 2016. године. Организатор стручно-научног скупа је Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“, а место одржавања Културни центар у Инђији, Војводе Степе 40. Регистрација учесника је од 9 часова, а свечано отварање предвиђено је у 9 и 30.

Одлуком Одбора Сусрета библиографа Награда „Душан Панковић“ за изузетна oстварења у области српске библиографије биће уручена Марији Јованцаи, библиографу-саветнику у пензији из Новог Сада.

У радном делу Сусрета библиографа биће саопштено 39 стручних и научних радова библиографа и библиотекара из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Хрватске.Скуп ће пратити велики број библиотекара, бибилиографа и научних радника из целе Србије.Циљ овог научно-стручног скупа, који се бави теоријском и практичним аспектима библиографије, јесте да стручним круговима и широј јавности истакне суштину и значај библиографије као извора информација и претпоставке бављења било којом научном дисциплином, те да апострофира место, улогу и важност тог рада са историјског и националног аспекта.

20. SEMINAR ZA BIBLIOTEKE

Internet klub organizuje svoj jubilarni 20  bibliotečki seminar - Autorsko pravo u savremenoj biblioteci i njenom digitalnom okruženju (osnova, primena, digitalno okruženje, zakonska regulativa i pravni aspekti biblio prakse...)
MASTER KLAS 2 –   Dr ADAM SOFRONIJEVIĆ sa:  dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, dr Dragana Stolić, Olivera Jelkić advokat i drugi
Banja VRUJCI, hotel VRUJCI  – 8, 9 i 11.  jun 2016.
Pozivamo Vas na trodnevni seminar Internet kluba pod stručnim pokroviteljstvom Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Univerziteta u Beogradu. Seminar obuhvata tri kruga osvetljavanja teme - Autorsko pravo u savremenoj biblioteci i njenom digitalnom okruženju.
Vrhunski predavači iz različitih uglova osvetljavaju ovu temu : -   bibliotečko -  informaciono – pravno – praktično. Cilj seminara je priprema za primenu zakonske regulative, ali i etičkih principa u realnom oruženju. Seminar je po segmentima akreditovan sa:
-          6 bodova (akreditacija NBS) i
-          2 EURO boda ( Telehaz rendszer )

Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" najavljuje međunarodni stručni skup "Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici". 

Skup će se održati povodom obilježavanja 60-e obljetnice osnivanja Dječjeg odjela Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu. Vrijeme održavanja: 1. ožujka 2016. 

Ovim putem vas pozivamo da Pecha Kucha izlaganjima prezentirate kreativne knjižnične projekte i/ili programe za slobodno vrijeme djece i mladih, a kojima se ističe uloga dječje knjižnice u socijalizaciji djece u kulturnom okruženju.

Rok za prijavu teme i sažetka je 8. veljače 2016. godine.

 

Дигиталне библиотеке о Првом светском рату

Семинар ​ "Дигиталне библиотеке посвећене Првом светском рату као наставна средства" у Народној библиотеци Србије - 10. октобар 2015.
Завод за унапређење образовања и васпитања акредитовао је семинар "Дигиталне библиотеке посвећене Првом светском рату као наставна средства" за школску 2014/2015. и 2015/2016. 10.10.2015. у 10:00 h

Контакт адреса за пријаву на семинар и пружање додатних информација јеOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

UDK POZIV

U Nacionalnoj knjižnici Portugala, Campo Grande 83, Lisabon,  29-30 listopada 2015. - održava se Međunarodni UDK seminar "Medunarodni UDK Seminar 2015 "Klasifikacija i normativna kontrola: poboljsanje pretrazivanja i pronalazenja informacija " .

Konferencijska web stranicaja :http://seminar.udcc.org/2015. Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Cilj konferencije je istražiti probleme u upravljanju Klasifikacija vokabular i između informacijskih sustava. Poseban naglasak će biti na mogućnostima za iskorištavanje i dijeljenje temu autoriziranih podataka u povezanom okoliš podataka.

Govornici su Michael Buckland, Barbara Tillett, Dagobert Soergel, Rebecca Green, Maja Žumer & Marcia Zeng, Nuno Freire, Maria Inês Cordeiro, Andrea Scharnhorst i Richard Smiraglia, Wolfram Sperber, Koraljka Golub, Claudio Gnoli, Marie Balikova, Victoria Francu. Zbornik izdaje ergon Verlag. Da biste saznali više o programu konferencije i registrirali se neophodno je  ići na Konferencijsku  web stranicu http://seminar.udcc.org/2015 Mjesto održavanja:  Kotizacija: € 250 (studenti 210)

Organizator: UDK Konzorcij

 

Međunarodni stručni skup - Festival knjižničarstva

Pokaži što znaš 2

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županijeogranizira međunarodni Stručni skup FESTIVAL KNJIŽNIČARSTVA Pokaži što znaš 2, Sisak 6. i 7. listopada 2015. godine, Hotel Panonija Sisak.

Predstavljanje najboljih programa iz djelatnosti narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica. Programi bi obuhvaćali rad s korisnicima svih dobnih skupina od beba do/i umirovljenika. Cilj je izlaganja (u obliku postera ili PowerPoint prezentacija) poticanje svih koji imaju doticaj s knjižnicom i koji vrednuju te prepoznaju rad narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica u svojim sredinama.

SUDIONICI SKUPA: Knjižničari narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Češke i dr.

Rok za prijavu izlaganja je 1. rujna 2015. godine, a rok za prijavu sudionika Skupa 15. rujna 2015.

Sažetke (maksimalno 700 znakova) treba poslati e-mailom na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije 10. rujna 2015. godine.

Poziv na konferenciju Pubmet 2015

Pozivamo vas da sudjelujete na 2. međunarodnoj konferenciji Pubmet 2015. U fokusu ove konferencije je znanstvena komunikacija u kontekstu otvorene znanosti: znanstveno izdavaštvo (PUBlishing) kao njezin najvidljiviji dio i metrika (METrics) koja se koristi prilikom različitih procesa evaluacije (PUBMET). Ovogodišnje teme usmjerene su na nove trendove u objavljivanju znanstvenih časopisa i knjiga, otvorenost, novi oblici digitalnog izdavaštva, inovacije u recenzijskom postupku, odnos tradicionalnih i novih metrika (bibliometrija, altmetrija), novi modeli i pristupi prosudbi istraživača i ustanova, uređivačke politike i najbolje prakse uređivanja časopisa. Organizatori konferencije žele okupiti različite dionike u sustavu znanstvenog izdavaštva: istraživače, nastavnike, izdavače, urednike, knjižničare/informacijske stručnjake, stvaratelje politika, kao i stručnjake iz drugih područja istraživanja i razvoja.

Organizatori: Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Ruđer Bošković Institut

Mjesto i vrijeme održavanja: Zadar, 24-25.rujna 2015

Rok za prijavu: 15. kolovoz 2015

19. Сусрет библиотекара РС

На овогодишњем 19. сусрету библиотекара Републике Српске, који су одржани у Вишеграду у оквиру културне манифестације „Вишеградска стаза“,  повеља „Ђорђе Пејановић“ додјељена је Народоној библиотеци „Ђирило и Методије“ из Приједора.

Повеља „Ђорђе Пејановић“ додјељена је и најбољим библиотекарима Српске, Радмили Велимир из Народне Библиотеке „Бранко Радичевић“ Дервента и Биљани Пајић из Народне библиотеке Милићи, те најбољем менаџеру у библиотекарству, Озренки Ђурић, из Народне библиотеке „Бранко Чучак“ Хан Пијесак.

Повеље награђенима ће уручити Стојка Мијатовић, предсједник Друштва библиотекара Републике Српске, на свечаној Академији, у склопу овогодишње „Вишеградске стазе“.

Međunarodni dan arhiva 2015.

Historijski arhiv Sarajevo ove godine priređuje Sedmicu arhiva po peti put, pa ova manifestacija već poprima tradicionalni karakter. I mi u Historijskom arhivu Sarajevo, kao i drugi arhivi u Bosni i Hercegovini, obilježavamo Međunarodni dan arhiva, jer je to jedinstvena prilika da svjetska arhivska zajednica, kojoj i mi pripadamo, skrene pažnju javnosti na svoj rad, značaj i ulogu u našem društvu budući da šira društvena zajednica često nije svjesna značaja kojeg arhivi imaju.

Ove godine Historijski arhiv Sarajevo po prvi put, ne samo na ovoj manifestaciji, već uopće, u svojim prostorima, imao je priliku ugostiti naše najmlađe sugrađane, učenike jedne osnovne škole i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“. Ovogodišnju Sedmicu arhiva obilježila je njihova posjeta, jer su djeca ta na kojima počiva prosperitetna budućnost svih nas, a jedan od načina na koji ih možemo pravilno odgajati i usmjeravati je svakako i ukazivanje na značaj naše kulturno-historijske baštine, čega u našem Arhivu ima itekako dovoljno.