Produkcija

Izvori

 

 

„Влези во нов свет“

Активностите ќе започнат со медиумска кампања (документарен филм и промотивно видео) постери, делење на флаери и граничници на книги во сите јавни библиотеки во Макеоднија, со цел да се запознае пошироката публика со идејата и концептот на настанот.
Во рамките на кампањата, на 6 ти април 2017 год., на Скопски саем во рамките на Саемот за книга ќе се одржи тематски форум: Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницатакој е дел од иницијативата на EIFL-PLIP[1] за Балканот за 2015-2016. На форумот  ќе бидат поканети да земат учество претставници од Министерството за култура, директори на библиотеки, библиотекари, претставници од амбасади, од бизнис секторот, ИТ компании, фондации и невладини организации. На форумот ќе земат учество претставници од Бугарија и Србија кои со колегите од Македонија ќе ги споделат своите искуства, знаења и добри практики во насока на воведување на иновативност во библиотечното работење.

Паралелно со форумот во хала број 2 на Скопски саем ќе се реализира и настанот Отворена библиотека, каде ќе бидат поставени штандови за промоција на библиотеките, ќе се формира единствена сцена на книги, автори, издавачи, преведувачи, библиотекари и корисници кои ќе споделуваат искуства и ќе даваат препораки за избор на четиво, ќе се потенцира  општествената одговорност кон книгата и библиотеките и ќе се поттикне донирањето. Во рамките на овие активности ќе биде промовирана книгата Библиотекарка од авторот Мирко Марковиќ

Тематски форум: Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницата

6 ти април 2017, Бизнис Сала (во Управната зграда наСкопски Саем)

10:30 – 11:00

Регистрација на учесниците

11:00 – 11:05

11:05 11:10

11:10 11:15

11:15 11:20

 

§   Отварање на Форумот, Градоначалник на град Скопје Коце Трајанов (да се потврди)

§   Поздравен говор, Александар Пујовски, Директор на Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје

§   Обраќање на претседателот на Библиотекарското здружение на Македoнија Благој Николов

§   Иванка Соколова, Претседател на Здружението за развој и иновации на библиотеки Инова Либ Претставување на проектот : Јавно застапување на библиотеките во Република Македонија

Сесија 1.   Јавните библиотеки ги решаваат потребите на заедницата (добрите практики)

11:2011:30

 

11:30 11:50

 

 

 

11:50 – 12:00

 

12:0012:10

 

12:10 12:20

 

12:20 12:30

 

12:30 – 12:40

 

§  Весна Црнковиќ, Директор, Библиотека  „Радислав Никчевиќ“ Јагодина, Србија

Трендови и иновативни услуги во народната библиотека „Радислав Никчевиќ“во Јагодина, Србија

§  Теодора Евтимова, Директор и Силва Василева, Заменик директор, Библиотека Љубен Карвелов, Русе, Бугарија

- Библиотеките социјални иноватори и партнери во акција

§  Д-р Лили Бошевска, Директор,  НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола

-       Одржливоста е возможна: НУУБ „Св. Климент Охридски“ Битола, како лидер на општествениот развој

§  Д-р Милена Ристова Михајловска, Директор, НУУБ „Гоце Делчев“ Штип 

-          Иновативни активности и инфраструктурни проекти во НУ-УБиблиотека „Гоце Делчев“-Штип

§  Фатма Бајрам Аземовска, библиотекар, НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола

-      Јавните библиотеки во функција на анимација на населението во синергија со локалната самоуправа и невладиниот сектор

§  М-р Жаклина Ѓалевска, раководител на Одделение за заемна каталогизација во РМ, НУБ „Св. Климент Охридски“,  Скопје

-          Улогата на Националната библиотека во унапредувањето на дејноста на јавните библиотеки и развојот на националниот библиотечно-информативен систем

§  Д-р Биљана Кочишка, Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје

-          Ре-инвестирање на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје

Прашања и дискусија

Модератори: М-р Јелена Петровска, Виш библиотекар НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола

         Д-р Биљана Кочишка, Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје

13:40 - 13:00

Пауза

Сесија 2. Интерактивна работилница (проценка на потребите) (само за регистрирани учесници за 2 сесија)

13:00 - 13:45

 

13:45 - 14:15

14:15 - 15:00

 

 

15:00

Како библиотеките може да придонесат и да станат дел од процесот за решавање на проблемите на заедницата. (Предизвици, ставови и очекувања) - (група дискусија)

Можности за поддршка на библиотеки (конкретни акции) (работа во групи)

Дискусија група). Заклучоци и препораки

Фасилитатор на втората сесија: Михаил Китановски, генерален менаџер D2EM Консалтинг

 

 

Кетеринг

 

6 ти април 2017, Скопски Саем, Втора Хала ...

Промотивни активности на библиотеките од Р. Македонија

11:0011:30

 

11:30 12:00

 

 

 

 

 

 

  12:00 12:30

12:30 13:00

 

 

 

 

13:00 – 13:30

 

 

 

 

13:30 – 14:00

 

14:00 – 15:00

 

 

15:00 – 17:00

 

§  ЈОУБ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ - ГЕВГЕЛИЈА

- Средба со младите поети Стефан Марковски и Стефчо Стефанов

 

§  НУБ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ - ШТИП

-       Дружење со поети од Штип

                Рената Пенчова

                Анастасија Петрова

                Ирена Перчеклиева

                Ирена Постолова

                Миланчо Миленковски

                Благица Ефремова

·         ЈОУ Библиотека „Феткин" Кавадарци

 

§  НУБ „Св. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - СКОПЈЕ

- Претставување на ЕБСКО базите, можности и пребарување  

 м-р Миодраг Дадасовиќ.

Информации со што располагаат базите, како може да се најде бараната информација итн.

- Презентација на УДК системот и на Прирачникот за УДК и начините на практична употреба на УДК од страна на потенцијалните корисници  -

м-р Сенка Наумовска

 

§   Промоција на бестселерот „БИБЛИОТЕКАРКА“

од авторот  Мирко Марковиќ

 

§  Трибина Biblioteka Futura, Мирко Марковиќ, модератор

м-р Миодраг Дадасовиќ

 

    Кетеринг и музичка забава (Бизнис центар на Скопски саем)

Дата на одржување:  6 ти април, 2017 ( четврток)
Време на почеток:  11.00 часот
Место на одржување: Скопски Саем  – Бизнис центар и Хала 2.
Адреса: Беласица 2, 1000 Скопје
Вашето присуство на овој настан е од исклучителна важност.
Ве замолуваме најдоцна до петок, 31 ти март, 2017 година да ја пополните Пријавата која е во прилог, со што ќе го потврдите вашето учество на форумот и да ја испратите на следната е-маил адреса: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
За дополнителни информации можете да се обратите кај: 
Иванка Соколова на тел: 070 227 917 и Биљана Кочишка на тел 070 356 264