TARGET

Produkcija

Izvori

 

SF- bibliotečka praksa

Prvi korak je bio  obilazak županijskog  BIBLIOBUSA iz službe GKVK  koja obeležava 10 godina rada) u slavonskom selu Cerna. Tu im je u samom bibliobusu predavanje održala ravnateljica biblioteke u Vinkovcima Emilija Pezer,prof. Uz prijatan razgovor po okončanju radnog dela razmotrene su mogućnosti za realizaciju zajedničkih nastupa u sledećim IPA projektima CRO-SRB do 2020.
 
 
 
 
Sledeća poseta bila je upriličena Mestnoj knjižnici Kranj . Kolege srdačno, sa sardnicima, dočekala direktorka Breda Karun, čije ime se u bibliotekarstvu Slovenije, regiona, Evrope i svih kontinenata vezuje za iskrenu i temeljnu saradnju. U četiri sata zajedničkog rada i druženja razmenjeni su mnogi primeri dobre prakse, ali i stečena su nova znanja o najsavremenijim tehnologijama metodima bibliotečke delatnosti.
 
Treći dan domaćin je bila Mestna knjižnica Ljubljana i mag. Aleš Klemen, koordinator območnosti, sa kolegama. Oni su gostima uz ulazak na mala vrata omogućili zaista široku sliku delovanja sistema biblioteka u Ljubljani, ali i u Sloveniji. Vrhunski pripremljene prezentacije i odabrani primeri učinuli su ovaj naporan rad zanimljivim do krajnjih granica. Individualni kontakti bili su prilika da i specifičnosti biblioteka gostiju budi propraćene adekvatnim infomacijama.
 
Dva bibliobusa (jedan u remontu), bibliocikl, automati za vraćanje i pozajmicu knjiga... samo su deo utisaka. Drugi, snažniji, su futurističkI adaptirane stare robne kuće u savremene biblioteke prema meri korisnika, ali i bibliotekara.
 

Ono što raduje organizatora su neprestane razmene ličnih doživlja putnika u ovu, za nas, naučno-fantastičnu bibliotekarsku javu. Još lepše su bile ideje kako i šta primeniti u svojoj sredini po povratku. 
 
Ovaj samofinasirajući projekat INternet kluba izazvao je i veliko interesovanje na društvenim mrežama.
Recimo u samo dva dana pompovratku informaciju o događaju na FACEBOOK-u je obišlo 11.193 posetilaca sa 518 interakcija.