Produkcija

Izvori

 

 

10. konferencija direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope

U organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“ iz Skoplja  u Strugi je od 4. do 6. oktobra održana 10. konferencija direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope.. .Tema Konferencije bila je „Trendovi u bibliotečkoj praksi”, a pozdravne govore na početku su održali: zamjenik ministra kulture  Sjeverne Makedonije, Daim Lući i direktor NUB „Sv. Kliment Ohridski” Rahmetula Kući.
Na ovogodišnjoj Konferenciji učestvovali su predstavnici nacionalnih biblioteka iz: Crne gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, Albanije, Kosova*, Bugarske, Mađarske, Turske i Instituta informacijskih znanosti iz Maribora.
Učesnici Konferencije su u sklopu interesantnih i inspirativnih izlaganja iznijeli iskustva iz bibliotečke prakse u svojim zemljama.
Usvojeni su zaključci za kontinuirano praćenje trendova i implementaciju novosti u bibliotečkim aktivnostima, posebno u oblasti digitalizacije i automatizacije procesa, daljeg unapređenja i intenziviranja bilateralne i multilateralne saradnje nacionalnih/državnih biblioteka u regionu, pokretanje zajedničkih projekata, deljenje iskustava i slično.
Dogovoreno je da domaćin 11. konferencije direktora  nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope bude Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” sa Cetinja.