Produkcija

Izvori

 

 

ПАМЕТЕН ДИГИТАЛЕН СПОМЕНИК НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ

Иновативниот систем кој е изработен од страна на компанијата Сефиданис, што неодамна потпиша меморандум за стратешка соработка со Општина Охрид, покрај останатото, вклучува и технологија за препознавање на говор на македонскиот јазик, како и високо реалистичен приказ на живописен аватар кој го претставува Прличев, синхронизиран со говор кој ги отелотворува стиховите и емоциите на поетот преку уникатниот глас на актерот Стрезо Стаматовски. На машинската конструкција која користи електо мотор, лед панели и бројни вмрежени компјутери за процесирње на податоците- 

За разработка на концептот несебична поддршка даде директорот на НУБ Григор Прличев Milco Jovanoski и ни ги отвори вратите кон сите неопходни материјали за воскреснување на поетот.